Welke rol speelt racisme in Nederland?

Het bestaan van racisme in Nederland is moeilijk te ontkennen. Etnisch profileren door Nederlands politieagenten is een erkend probleem en op de arbeidsmarkt wordt zichtbaar gediscrimineerd. Volgens cultureel antropoloog prof. dr. Gloria Wekker (UU) moeten we naar het verleden kijken om de huidige situatie te begrijpen. Welke sporen heeft 400 jaar kolonialisme in onze samenleving nagelaten? Hoe beïnvloedt dat verleden ons huidige gedrag en denken? En kan een groter bewustzijn van die geschiedenis ons helpen om hedendaags racisme tegen te gaan?

Spreker

Over deze serie

Duister verleden

Nieuwe of voorheen verzwegen informatie dwingt ons met andere ogen naar het verleden te kijken. Welke verhalen zijn dominant en waarom? Vierdelige serie over de zwarte bladzijden in de Nederlandse geschiedenis.