Dr. Karwan Fatah-Black
HistoricusFatah-Black bestudeert de effecten van globalisering op de samenleving. Daarbij richt hij zich met name op het Atlantische slavernijverleden en het Nederlandse koloniale bestuur in Suriname. Voor zijn onderzoek naar de positie van slaafgemaakten in het Suriname van de 18e en 19e eeuw, kende de NWO hem in 2015 de prestigieuze Veni-beurs toe.
Fatah-Black publiceerde meerdere boeken. Zijn nieuwste boek is Slavernij en beschaving, over hoe het denken over slavernij zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft. In 2019 kwam Sociëteit van Suriname uit, waarin hij het bestuur van Suriname in de 18e eeuw onderzoekt. In Eigendomsstrijd uit 2015 schreef Fatah-Black over het ontstaan van een vrije, niet-witte gemeenschap in Suriname ten tijde van de slavernij.
Regelmatig wordt Fatah-Black gevraagd door Nederlandse media om duiding te geven aan maatschappelijke discussies over het slavernijverleden. Zo verzorgde Fatah-Black in 2020 de jaarlijkse Keti Koti-lezing, op uitnodiging van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Daarnaast werkte hij mee aan de vernieuwing van de Canon van Nederland.
In 2016 ontving Fatah-Black van de KNAW de tweejaarlijkse Heineken Young Scientist Award voor zijn werk binnen en buiten de academische wereld. Hij promoveerde in 2013 aan de Universiteit Leiden.