Over deze serie
Kiezen doen we de hele dag. Broodbeleg, de juiste kleding voor een afspraak, snel de fiets of toch de bus. Maar we staan ook voor grotere keuzes: studie, hypotheek, een nieuwe baan. Ook bestuurders, managers en beurshandelaren nemen voortdurend beslissingen. Hoe komen die beslissingen, groot en klein, privé of politiek, tot stand? Wetenschappers, en zeker economen, veronderstellen dat de mens rationeel is. De aandelenmarkt laat zien dat dat lang niet altijd het geval is. Welke andere factoren bepalen het keuzeproces?
Dit symposium probeert vanuit de neurobiologie een antwoord te formuleren op deze vraag. Onderzoek naar bijvoorbeeld verslaving, van cocaïne tot gokken, vertelt veel over de achterliggende mechanismen van keuzegedrag. Technieken als neuroimaging brengen in beeld welke delen van de hersenen bij het kiezen betrokken zijn. Ook genetische factoren, zoals een aangeboren neiging tot risicogedrag of voorzichtigheid, bepalen hoe iemand kiest, net als hormonen. Kiezen mannen anders dan vrouwen?
'Buy or sell' wordt georganiseerd door studenten van het Xtrack 2009 honoursprogramma. Het symposium is gratis en voor iedereen toegankelijk en geldt voor biomedische masterstudenten als ABC-seminar. Engelstalig symposium
Programma
Dr. Vasily Klucharev (Bedrijfswetenschappen, EUR en RUN) laat zien hoe ons gedrag beïnvloed wordt door visuele prikkels. Dr. John Coates (Neurologie en Judge Business School, Cambridge) werkte jarenlang op de beursvloer en vertelt hoe testosteron individuele verschillen verklaart. Dr. Ben Seymour (Wellcome Trust Centre for Neuroimaging, London) laat zien hoe de politiek inzichten van neurobiologie kan gebruiken en vertelt meer over de rol van het dopamine systeem. Dr. Anneke Goudriaan (AMC, UvA) gaat in op de pathologie van verslaving en wat daaruit te leren is over keuzevrijheid. Rob van Hattum (directeur NEMO en documentairemaker) is dagvoorzitter. Dr. Louk Vanderschuren (Neurofarmacologie, UMC) treedt op als coreferent.
'Buy or sell' wordt georganiseerd door studenten van het Xtrack 2009 honoursprogramma. Het symposium is gratis en voor iedereen toegankelijk en geldt voor biomedische masterstudenten als ABC seminar
In samenwerking met Utrecht Life Sciences (voorheen Academic Biomedical Centre) en Xtrack 2009