Je krijgt straks een situatieschets en twee keuzes te zien. Kies één van de opties om door te gaan naar de volgende vraag.
Start1/15. Je gaat met vrienden uit eten, je kiest voor de...
2/15. Zondagavond eet je...
3/15. Je bent uitgenodigd voor een lopend buffet. Je schept...
4/15. In een koffiebar drink je je koffie...
5/15. Je hebt afgesproken met je ouders om te lunchen...
6/15. Wanneer staat het avondeten op tafel?
7/15. Je zit op je werk en het is tijd om te lunchen. Je eet...
8/15. Je bent te laat voor een afspraak en hebt nog niet gegeten. Je eet...
9/15. Je bent na een lange dag college onderweg naar huis en je hebt trek, je eet...
10/15. Je hebt trek in een burger, die ga je eten bij de...
11/15. Je bent net wakker geworden en je gaat ontbijten, je pakt een...
12/15. Je kijkt met je geliefde een film en jullie eten ijs...
13/15. Je gaat naar de bios en koopt een bak popcorn. Je kiest een...
14/15. Na een uitgebreid diner is het tijd voor een...
15/15. Vanavond staat er pasta op het menu. Je kookt...
Bij een voedingskeuze denk je snel aan de keuze tussen twee voedingsmiddelen. Zoals je net hebt gemerkt is dat niet de enige keuze die je moet maken. Naast wat, beslis je de hele dag door ook over met wie, waar, wanneer en hoeveel. Ook dat zijn voedselkeuzes. Dat zijn er bij elkaar een hoop. Maar hoe maak je die keuzes nou? Er zijn verschillende beslissingsstijlen die je daarvoor kunt gebruiken. Via de volgende vragenlijst kom je er achter welke stijl jij hanteert.
Verder2/15. Eten en drinken kiezen is iets wat ik vanzelfsprekend doe.
4/15. Ik vergelijk verschillende soorten eten en drinken voor ik wat kies.
5/15. Ik zet eten en drinken van tevoren op mijn boodschappenlijstje.
7/15. Ik denk goed na over wat voor eten en drinken ik zal kiezen.
8/15. Het eten en drinken wat ik kies is typisch iets voor mij.
11/15. Ik maak een overwogen keuze voor het eten en drinken wat ik kies.
Voordat we het resultaat van de test laten zien nog een paar vragen die Marleen Gillebaert helpen de data te analyseren (optioneel).
Marleen Gillebaert zoekt nog deelnemers voor haar onderzoek. Wil je haar helpen? Laat dan je emailadres hier achter zodat zij contact met je op kan nemen.
Naar mijn scoreJe bent een:
Gewoontedier
Wanneer het komt tot het maken van voedingskeuzes, ben jij een gewoontedier! Zoals de naam al zegt, betekent dit dat jij eten en drinken vaak kiest op basis van gewoonte. Dit houdt in dat je meestal dezelfde producten kiest, omdat je tevreden bent met die producten en niet zoveel behoefte hebt aan variatie. Dit maakt boodschappen doen voor jou makkelijk en efficiënt. Een ander gevolg van het vaak kopen van dezelfde producten is dat hierdoor sommige voedselproducten echt bij jou zijn gaan horen. Je zou jezelf niet zijn als je ineens over zou stappen van je welvertrouwde cappuccino op de maandagochtend naar een kopje thee, om maar een voorbeeld te noemen. Als je gezonde gewoontes hebt is dit niet zo erg, maar als je ongezonde gewoontes hebt, kan het toch goed zijn om nieuwe gewoontes te omarmen.
Spontane eter
Jij bent een spontane eter, dit betekent dat jij eten en drinken kiest zonder er te veel over na te denken, dat je er zin in hebt is voor jou belangrijker! Dit maakt jou een snelle beslisser over je voeding. Iets wat mogelijk een rol speelt bij je keuzes is dat, omdat je zulke snelle beslissingen maakt, je het lastig vindt om jezelf in te houden wanneer je eten of drinken ziet wat heel lekker is maar niet zo gezond. Dit kan er op de lange termijn voor zorgen dat het voor jou iets moeilijker is om een gezond voedingspatroon in stand te houden. Echter, je kunt deze beslissingsstijl ook toepassen om gezonde dingen te kopen, bijvoorbeeld fruit als het in de aanbieding is, dus probeer daar gebruik van te maken en nieuwe fruit- en groentesoorten uit te proberen.
Mysterieuze eter
Zo, jij bent geheimzinnig! Sommige mensen kiezen hun eten en drinken altijd erg bedachtzaam, uit gewoonte, of omdat ze er zo’n zin in hebben, maar als mysterieuze eter volg jij niet zulke vaste patronen. Hoe jij voedselkeuzes maakt hangt wellicht af van het type eten of het moment waarop je de keuze maakt. Of misschien heb je wel andere manieren waarop je kiest wat je eet of drinkt. Dit maakt je erg flexibel, interessant en geheimzinnig. We zouden graag meer leren over hoe jij jouw voedingskeuzes maakt!
Bedachtzame eter
Jij bent een bedachtzame eter, dit betekent dat voedsel kiezen voor jou een serieuze zaak is! Als bedachtzame eter denk je eerst goed na voordat je beslist wat je eet. Je beoordeelt mogelijke alternatieven voor voedingsmiddelen waar je interesse in hebt, en je hebt vaak al voordat je naar de winkel gaat vastgesteld wat je precies wilt gaan halen. Omdat je zo bewust met je voeding bezig bent is het voor jou makkelijker om de verleiding van ongezondere snacks te weerstaan, en je te focussen op je boodschappenlijstje. Het kan soms wel veel moeite kosten om over al je voedselkeuzes na te denken, dus als je er gewoonte van maakt kun je je keuzes meer op de automatische piloot gaan maken.
Dank voor je deelname aan deze challenge!
SluitenMisschien heb je je wel eens voorgenomen een tijd geen alcohol te drinken, maar als je met vrienden in de kroeg staat is het wel zo gezellig om toch een biertje mee te doen. En je weet heus wel dat het beter is voor de planeet om minder vlees te eten, maar zo'n vegaburger is het toch net niet in vergelijking tot een sappige rundvleesburger van de barbecue. Ach, en één keer zondigen kan geen kwaad, toch? Morgen ga je echt beginnen...
Je eetgedrag veranderen, dat blijkt nog knap lastig te zijn. De verleidingen liggen constant op de loer en het is daardoor moeilijk je aan je voornemen(s) te houden. De hele dag door word je van alle kanten beïnvloed om bepaalde keuzes te maken. De geur van versgebakken brood in de supermarkt, waardoor je toch een extra croissantje in je mandje werpt. En op Instagram stuurt een vriendin recepten door met 'jackfruit'. Bovendien is eten niet alleen overal om ons heen, we kunnen ook nog eens niet zonder leven. Niet eten is geen optie.
Om je eetgedrag te veranderen moet je voortdurend voedselverleidingen weerstaan. Wat is daarvoor de meest effectieve strategie? Net zoals supermarkten en voedselproducten jou beïnvloeden om bepaalde producten te kopen, kan je ook zelf je eetgedrag proberen te sturen. Psychologen spreken dan van een 'nudge': een duwtje in de juiste richting. De gedachte hierachter is dat het merendeel van de keuzes die je maakt niet bewust is, maar op de automatische piloot gaat. Door kleine (bewuste) aanpassingen te doen kun je jezelf helpen een andere keuze te maken en zo je eetgedrag veranderen.
Sta jij er weleens bij stil hoeveel voedselkeuzes je op een dag maakt? En wat voor keuzes dat allemaal zijn? Doe de challenge en kom erachter. Wat voor type ben jij?
Start de test...de vaak terugkerende bewering 'We maken 200 voedselkeuzes op een dag' niet te checken is? Het is gebaseerd op een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Environment and Behavior, getiteld 'Mindless Eating: The 200 Daily Food Decisions We Overlook'. Maar de resultaten uit de studie zijn nooit gerepliceerd én bij de gehanteerde methode kun je ook je vraagtekens zetten.
...met wie en met hoeveel je een maaltijd nuttigt grote invloed heeft op je eetgedrag? Je gaat meer eten als je met meer mensen aan tafel zit. Het maakt wel uit of dit familie of onbekenden zijn. Bij die laatste groep voelen we ons vaker onzeker over wat of hoeveel we kunnen eten, waardoor we sneller geneigd zijn om ons eetgedrag direct aan dat van de andere tafelgenoten aan te passen.
...boodschappen doen met honger een slecht plan is? Uit onderzoek blijkt dat we dan onbewust een voorkeur hebben voor vette en zoete producten.