Koe Hermien is vrij, maar voor andere koeien verandert er niks

Gulle giften zorgden ervoor dat twee koeien die voor de slacht bedoeld waren, nu vertoeven in een rusthuis. Deze twee zijn gered van de dood. Het is slechts een druppel op een gloeiende plaat.
Leestijd 2 minuten — Ma 12 februari 2018

Koe Hermien is na twee maanden gevangen en naar een rusthuis gebracht, meldt de NOS. Toen de koe afgelopen december naar de slacht moest, wist ze samen met een andere koe te ontsnappen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Op social media was Hermien het gesprek van de dag. De Partij voor de Dieren startte een crowdfundingactie en haalde bijna 50.000 euro op. Daarmee werd een reddingsactie op touw gezet. Hermien en haar partner in crime zorgden voor ophef en zijn nu veilig. Maar aan de situatie van andere slachtkoeien is daarmee niks veranderd.

Dier als object

Onze omgang met dieren heeft iets hypocriets, stelt dierenwelzijnsonderzoeker dr. ir. Hans Hopster tijdens de lezing 'Beter voor dieren?'. We knuffelen het ene dier (of zetten er een reddingsactie voor op), terwijl we het andere zonder gêne naar de slacht sturen. “Sinds 2013 erkennen we bij wet dat dieren een intrinsieke waarde hebben. Dat geeft ons een morele verantwoordelijkheid en een zorgplicht voor dieren”, zegt Hopster. Maar wat betekent deze aandacht voor de integriteit van dieren voor ons gedrag? Nu vallen koeien binnen ons rechtssysteem in de categorie 'goederen'. En goederen hebben zelf geen rechten.

Randvoorwaarden

De overheid schept enkel randvoorwaarden voor dierenwelzijn, de overige worden overgelaten aan de markt en dus aan de consument. En de consument kiest vaak voor de eigen portemonnee. En zelfs al wil je het goede doen, maakt het oerwoud aan keurmerken de keuze niet per se makkelijker. En dus maken we onze keuze in de supermarkt op basis van gevoel. Wat te doen? Hopster pleit voor meer aandacht voor de waarden van mensen en verandering in de regelgeving. Misschien zijn grondrechten voor dieren helemaal niet zo'n gek idee.

De hele lezing van Hopster kun je hier terugkijken! Meer lezingen over dieren bekijken? Blader door ons archief 'dieren en evolutie'.