Wetenschap en dierenwelzijn

Wetenschappers gaan steeds vaker de grenzen van hun vakgebied over en komen juist daardoor tot vernieuwende inzichten.
Leestijd 1 minuut — Vr 7 januari 2011
Verkenners in de wetenschap

Wat leren zij van andere methoden of perspectieven? Ook is het combineren van disciplines steeds meer nodig om complexe maatschappelijke vraagstukken te bestuderen.

Prof. dr. Frauke Ohl (Dierenwelzijn en Proefdierkunde, UU) verricht grensverleggend onderzoek naar emotie en cognitie bij dieren en verandert met haar werk onze kijk op het ethisch handelen. Frauke Ohl is overtuigd van het belang van emotie en cognitie bij dieren, iets waarvan lang werd gezegd dat dieren dat niet zouden hebben. Ohl vernieuwde haar vakgebied en werkt voortdurend samen met ethici en filosofen. Zij adviseert de overheid en mengt zich vol overtuiging in publieke discussies. Hoe houdt een wetenschapster zich staande in een emotioneel debat? En hoe blijft ze geloofwaardig als zij juist degene is die stelt dat het hier niet alleen over een feitelijke discussie gaat, maar ook om overtuigingen die mensen hebben over hoe de mens en het dier zouden moeten zijn. Is er dan geen verschil tussen mens en dier? Ohl presenteert verrassende inzichten over de kiloknaller, onze liefde voor huisdieren en angst voor ratten en muizen.

Bekijk hieronder het korte filmpje en/of de gehele lezing.