Met de massa mee?

Op festivals en evenementen als Koningsdag en bevrijdingsdag komen steeds meer mensen af. Wanneer is het gezellig druk en wanneer gevaarlijk druk? Onderzoeker Roland Geraerts heeft het antwoord.
Leestijd 1 minuut — Ma 25 april 2016

Met Koningsdag en Bevrijdingsdag voor de deur begint voor veel mensen het festivalseizoen. Het aantal festivals is de laatste jaren wereldwijd explosief gestegen. In Nederland alleen zijn er inmiddels al zo'n 800 per jaar die in totaal bijna 23 miljoen bezoekers trekken. Gezellig natuurlijk, maar het is geen sinecure om zulke grote mensenmassa's in goede banen te leiden. Informaticus dr. Roland Geraerts ontwikkelt aan de Universiteit Utrecht software waarin wordt gesimuleerd hoe mensen zich in een grote menigte bewegen. Met die informatie kunnen ze bijvoorbeeld bestaande vluchtroutes aanpassen.

Het onderzoek van Geraerts en zijn team naar de simulatie van mensenmassa's heeft geleid tot algoritmen en software die dit soort vragen kunnen beantwoorden. De software wordt o.a. gebruikt door Homeland Security (simulatie en trainingen) en InControl (simulatie voor Koninginnedag en de troonswisseling, voetbalstadions en de Efteling). Samen met het bedrijf Movares en de gemeente Utrecht maakten de onderzoekers simulaties van mensenmassa's voor de Grand Départ van de Tour de France in de zomer van 2015. Maar ook tijdens Festival deBeschaving van dat jaar deden de onderzoekers experimenten met 'mensenstromen' op het terrein.

Wil je zien hoe crowd control werkt? Kijk dan de video.