Aidsresistente baby’s

Door middel van genetische modificatie in embryo’s ziekten voorkomen: een stap te ver of welkome vooruitgang?
Leestijd 1 minuut — Ma 11 april 2016

Een team van wetenschappers uit China heeft geprobeerd met genetische modificatie aidsresistente embryo's te maken. Ze gebruikten hiervoor 'restembryo's', die waren overgebleven na IVF behandelingen. Levende baby's zijn niet geboren. De onderzoekers wilden enkel laten zien dat het zou kunnen. Toch bleek het lastiger dan gedacht: slechts 4 van de 26 behandelingen slaagden gedeeltelijk. Maar er komt een moment dat het wél lukt. “Daarom moeten we ons als maatschappij nu al de vraag stellen: willen we dit straks ook toepassen?”, aldus hoogleraar voortplantingsbiologie Sjoerd Repping (AMC). Sinds de ontwikkeling van de techniek van genmodulatie CRISPR/Cas9 in 2015 woedt er al een debat over de ethiek van dit soort experimenten. Waar leggen we de grens en waarom? En kunnen we die grens überhaupt handhaven op wereldschaal?

Dr. Annelien Bredenoord is medisch ethicus in het UMC Utrecht. In de lezing 'Onderzoekers op de rem' zette ze de argumenten rond het genetisch modificeren op een rijtje. Hoe innoveer je verantwoord in de biotechnologie? Kijk hier de lezing terug.