Erken hedendaags racisme

De zichtbaarheid & representatie van niet-blanke Nederlanders is ver onder de maat
Leestijd 1 minuut — Wo 22 juli 2015
Tolerantie anno nu

Lezing gemist dit voorjaar? Geen nood! Lees de short reads van het voorjaarsprogramma en raak wijzer in weinig woorden. Deze keer: Robert Vuijsje over tolerantie en racisme in Nederland.

Tolerantie is de kern van onze nationale identiteit. Maar zijn we nog wel zo ruimdenkend in Nederland? Auteur Robert Vuijsje sprak in de jaarlijkse Herdenkingslezing over tolerantie anno nu. Van de Zwarte Pieten-discussie en de kwetsende reacties onder een foto van donkere voetbalspelers, tot antisemitische spreekkoren in voetbalstadions. Hoe herdenken we in een land waar tolerantie tanende is? Vuijsje onderbouwt zijn verhaal met eigen ervaringen en interviews met bekende Nederlanders die ook een andere afkomst hebben. Opvallend is dat de meeste geïnterviewden hier al jaren wonen of zelfs geboren zijn waardoor ze zich Nederlander voelen, maar door 'Hollanders' niet zo gezien worden. Ook herkennen ze zich niet in het beeld van Nederland op de televisie en in kranten en tijdschriften. De zichtbaarheid en representatie van niet-blanke Nederlanders is ver onder de maat. Terwijl dit juist kan bijdragen aan acceptatie van minderheden. Erkennen dat we niet zo tolerant zijn als we denken, maar daar wel aan blijven werken, is een stap in de goede richting volgens Vuijsje.