Wereldhit

Wat is het meest catchy hitje allertijden?
Leestijd 1 minuut — Ma 29 december 2014

De hit 'Wannabe' van de Spice Girls is het meest catchy hitje in het Verenigd Koninkrijk. Dat lieten Engelse onderzoekers zien met hun online onderzoek #HookedOnMusic. Het kostte mensen gemiddeld 2,3 seconden om het liedje te herkennen, in vergelijking met 5 seconden voor andere liedjes. Met het onderzoek proberen ze erachter te komen waarom het ene liedje uren in je hoofd blijft hangen, en je de ander zo weer vergeten bent.

Zelf testen welke liedjes jij het best onthoudt? Dat kon tijdens festival DeBeschaving, waar onderzoekers stonden met de Nederlandse App Hooked. De onderzoekers gaan opzoek naar 'hooks', tooncombinaties die makkelijk onthouden worden. De eerste tonen van het liedje spelen en je moet aangeven of je het liedje herkent. Daarna stopt het liedje even en moet je in je hoofd meezingen, om te kijken of je het liedje echt herkent en op het juiste punt uitkomt wanneer de muziek weer aan gaat.