Fosfaat forever

Plassend de wereld redden
Leestijd 2 minuten — Wo 2 juli 2014

Een leven zonder fosfor, kun je het je voorstellen? Waarschijnlijk denk je van wel, want veel mensen zijn zich niet bewust van wat fosfor nu eigenlijk voor ons betekent. Toch is fosfor essentieel voor ons voortbestaan. Deze stof staat centraal in onze voedselvoorziening en is toegevoegd aan allerlei levensmiddelen en andere producten: het zit in waspoeder, in tandpasta, in kip en in biefstuk, zelfs in sla. Probeer maar eens boodschappen te doen zonder fosfaat erin: dat is nog niet zo gemakkelijk.

Fosfor kan gelukkig in principe niet opraken. Maar als de kringloop wordt verstoord, kan er wel een schaarste ontstaan. 85% van het fosfaaterts, de grondstof waaruit fosfor komt, wordt gebruikt voor het maken van kunstmest, en na het gebruik ervan in de landbouw is de stof niet meer beschikbaar. Dat zorgt ervoor dat de hoeveelheid fosfaat steeds minder toereikend wordt voor onze behoefte. De gevolgen van het tekort beginnen nu al merkbaar te worden en volgens voorspellingen zal de voedselvoorziening over een paar decennia in het gedrang raken. Fosfaat zal dan zo kostbaar worden dat boeren geen kunstmest meer kunnen betalen. Wil je meer weten over de fosfaatkringloop, bekijk dan hier de lezing van prof. dr. Louise Vet.

Maar het tij kan nog gekeerd worden. Recycling van rioolafval kan bijvoorbeeld helpen om de kringloop weer te herstellen. De Plastap is daarin een ludieke oplossing. In je urine zit namelijk veel fosfaat, en de Plastap vangt de plas op om de urine weer terug te brengen in de kringloop. Deze tap reist het land rond van festival naar festival. Je kan een plasje doen in het urinoir, waarop er voor dezelfde hoeveelheid plas een biertje voor je wordt getapt.

Wil je ook de wereld redden? Kom dan de Plastap uitproberen op het Experimentenparcours van Festival deBeschaving.