Festival deBeschaving: wat staat er op de iPod van wetenschappers?

De favoriete muziek van deBeschaving wetenschappers
Leestijd 2 minuten — Wo 4 juni 2014

Op 5 juli is het weer zover: Festival deBeschaving. Naast muzikanten en kunstenaars treden er tijdens festival deBeschaving ook wetenschappers op. Naar welke muziek luisteren die wetenschappers in hun vrije tijd?

Het programma van deBeschaving is compleet. Naast bands als Blaudzun en Chef'Special kun je tijdens het festival ook genieten van kunst en lezingen van wetenschappers. Studium Generale-programmamaker Jessie Waalwijk stelde het wetenschapsprogramma op deBeschaving samen. Ze sprak de afgelopen tijd met wetenschappers die op het festival spreken en vroeg ze: wat staat er bij jou op de iPod?

Biomedisch ingenieur Debby Gawlitta (UMC Utrecht) maakt levend weefsel van stamcellen. Haar muzieksmaak is breed. Op een tropisch eiland hoort ze graag salsamuziek, als het de hele dag regent dan luistert ze liever naar Radiohead of Muse. “In het lab staat vaak radio 3FM aan. Ik herken alles en zing ook graag mee met de muziek. Mijn favoriet is Lady Linn.” Vroeger struinde ze nogal wat festivals af, zoals Pinkpop, Virus Festival en Festival d'Avignon, en zag ze graag straattheater en cabaret, tegenwoordig doet ze dat wat minder.

Cardioloog in opleiding Linda van Laake doet onderzoek naar hartspiercellen en kijkt daarbij naar het 24-uurs ritme. “Ik ben geen festivalganger want ik houd niet zo van die drukte. Ik ben één keer naar Lowlands geweest.” Festival de Beschaving kent ze wel, vooral door de flyers die ze overal ziet liggen. De cd die ze op dit moment helemaal grijsdraait is die van Lily Allen, zeker tijdens het autorijden.

Floor van der Hilst gaat als duurzaamheidsexpert de wereld over. Wat staat er op haar iPod? Dat hangt helemaal van haar stemming af. Op zondag luistert ze vaak klassieke muziek, op weg naar haar werk rockt ze mee met Kings of Leon of Triggerfinger, maar ze heeft ook graag Adele op staan. Ze omschrijft zichzelf als een “muzikale omnivoor”. Steeds meer festivals vinden duurzaamheid belangrijk, daar ziet ze een raakvlak met haar eigen werk. Hoe ga je als festival slim om met stroom, en kan je afvalwater hergebruiken? Een studentengroep van haar werkt bij Lab Vlieland aan het duurzamer maken van de festivals Into The Great Wide Open en Here Comes The Summer.

Waterexpert Marc Bierkens heeft één absolute favoriet: het album Close to the Edge van rockband Yes. Als klein jongentje groeide hij op met deze muziek. “De muziek die je hoort voor je veertiende blijft altijd bij je” vertelt hij. Vroeger ging hij wel naar popfestivals, zoals Pinkpop, Parkpop en Lowlands en bezocht hij ook wel eens een concert.

Sociologe Beate Völker heeft een gevarieerde muzieksmaak: Bach, Granados, tangomuzikant Piazzolla, The Rolling Stones, The Pointer Sisters, ABBA, alles schalt door de luidsprekers. Ze zingt ook graag mee. Daarnaast is ze fan van jazzpianisten Thelonious Monk en Chick Corea, en speelt zelf ook graag op de piano.

Völker geniet veel van muziek in haar vrije tijd, maar op het kantoor moet het stil zijn, anders kan ze zich niet goed concentreren. “Vroeger ging ik wel naar festivals, maar nu vooral naar concerten, vaak pianoconcerten in het Concertgebouw of het Muziekgebouw aan 't IJ. Laatst was ik nog op het bevrijdingsfestival in Transwijk en dacht ik: heerlijk, dat moet ik vaker doen.”