Valkuilen: Waarheid en dwaling in recht, religie en het dagelijks leven

Waarom lijkt statistiek vaak zo overtuigend? En kunnen we dwalingen voorkomen?
Leestijd 1 minuut — Ma 22 april 2013

Op 7 mei start de serie Valkuilen waarin prof. dr. mr. Herman Philipse drogredenen in recht, religie en het dagelijks leven ontmantelt. Waarom zijn sommige foute redeneringen zo moeilijk te ontmaskeren? Zelfs in de rechtspraak blijken foute redeneringen en tunnelvisie te leiden tot rechtelijke dwalingen. Zo werd Lucia de B. in 2004 onterecht veroordeeld voor moord onder andere op basis van statistische gegevens, die achteraf gezien heel anders geïnterpreteerd hadden moeten worden.

Alvast een voorproefje van de serie? Vanavond spreekt prof. dr. mr. Herman Philipse in het Science Café over hoe valkuilen in ons denken rechtelijke dwalingen veroorzaken.

Meer weten over de bedrieglijkheid van statistiek? Kijk ook de lezing Jos Uffink (Grondslagen van de natuurkunde, UU) terug, waarin hij aan de hand van voorbeelden laat zien waarom statistiek zo vaak fout geïnterpreteerd wordt.