Stemmen in je hoofd

Stemmen in je hoofd: we associëren dat vaak met schizofrenie. Echter, ook mensen zonder deze aandoening horen wel eens stemmen. Het komt voor bij 15% van de bevolking.
Leestijd 1 minuut — Wo 11 juli 2012

Waar komen deze stemmen vandaan en hoe kom je er vanaf?

Op de website www.fastfacts.nl spreekt psychiater prof. dr. Iris Sommer in een korte video over haar onderzoek naar stemmen. Eerder was zij bij Studium Generale te gast om een lezing te geven over dit thema. In de reeks Het brein sprak zij eveneens over stemmen in het hoofd. Vanuit neurowetenschappelijk perspectief vertelde ze over het ontstaan hiervan en de behandelingswijze. Schizofrenie kan nog niet genezen worden, maar middels effectieve behandelingen zoals therapie en medicatie kan het leven wel worden vergemakkelijkt. Er was bovendien een ervaringdeskundige aanwezig, die zelf aan schizofrenie lijdt en vertelde hoe het zijn leven heeft beïnvloed.

Wil je de hele lezing terugzien? Klik dan hier. Lees hier het nieuwsblog over de lezing.