Hoe maakbaar is de mens?

Er zijn in Nederland ongeveer één miljoen hart- en vaatpatiënten.
Leestijd 1 minuut — Wo 18 juli 2012

Aan het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt dr. Marie-Josè Goumans naar manieren om het hart te repareren met lichaamseigencellen. Ze spreekt in onderstaand filmpje van de website fastfacts.nl over experimenten van Duitse regeneratief-geneeskundigen met stamcellen om de harten van mensen die een hartaanval hebben gehad zelf te laten te herstellen. Het herstel na de hartaanval ging veel sneller dan normaal. Maar twee jaar later bleek dat het effect van die piek in het herstel weg was. Dat betekent dat onderzoekers nu terug moeten naar de tekentafel om te kijken wat er gedaan kan worden om het herstel blijvend te verbeteren.

Bij Studium Generale spraken prof. dr. Frank Miedema en prof. dr. Carlijn Bouten in de lezingenreeks 'Hedendaags futurisme' over het idee van de maakbare mens en lichtten toe hoe ver de wetenschap hierin gevorderd is en welke vragen resteren voor de toekomst. In laboratoria is het gelukt om op basis van een aantal cellen verschillende types nieuw weefsel zoals een hartklep, kraakbeen en bloedvaten te generen. Behandeling van patiënten op basis van deze techniek is nu nog niet mogelijk, maar de belofte is er. Ondertussen levert het bestuderen van deze processen een heleboel nieuwe kennis op over het functioneren van het menselijk lichaam. Kennis die weer kan worden toegepast in ander medisch onderzoek, zoals het testen van medicijnen en behandelingen. Bouten hoopt dat tissue engineering zo een alternatief voor dierproeven zal opleveren. Meer weten? Kijk hier de hele lezing terug.