Voetbalgekte

Het is weer een overvolle sportzomer: de kersverse winnaar van het tennistoernooi Roland Garros is Rafael Nadal, de Tour de France gaat bijna beginnen en in augustus natuurlijk de Olympische Spelen.
Leestijd 1 minuut — Ma 11 juni 2012

Afgelopen vrijdag was de aftrap van het EK voetbal en hoewel de eerste poulewedstrijd van Nederland op zaterdag verloren werd heerst er nog altijd een een zinderende Oranje-koorts. Je kunt de televisie niet aanzetten of er komen reclames met de helden uit het Nederlands elftal voorbij en de praatprogramma's analyseren elk doelpunt, elke gemiste kans en het positiespel. Bij de NOS voorzien wetenschappers, in het EKlab, de wedstrijd van commentaar met behulp van bijvoorbeeld data analyse. In 2010, het jaar van het WK voetbal in Zuid-Afrika, organiseerde Studium Generale de lezingenreeks Sportzomer: over wetenschap en sport. Hierin sprak o.a. prof. dr. Yme Kuiper (Antropoloog en ex-S.V. Heerenveenspeler) over voetbal als religie en voetbal als platform voor het tonen van maatschappelijke onderwerpen. Zo vertelt hij over de rol die voetbal speelde op Robbeneiland, de gevangenis tijdens het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime. Wil je de hele lezing terugzien, klik dan hier.