Wetenschap en het WK

Eindelijk! Het begint. Het wereldkampioenschap betekent sportmanie op zijn heftigst.
Leestijd 1 minuut — Vr 11 juni 2010
Sportzomer

Ter illustratie: 'Joran van der Sloot speelt geen rol meer, in Gaza is niks meer aan de hand en er is ook geen lek meer in de Golf van Mexico, want Robben heeft een spierscheurtje!', aldus Johan Derksen.

Prof. dr. Frank Backx, sportarts aan het UMC gaf voor de NOS toelichting op de blessure en de behandelmethode. Hij sprak tijdens de eerste lezing in de reeks Sportzomer over sportgeneeskunde. De geneeskundige specialisatie krijgt steeds meer inzicht in grenzen van het lichaam. Dankzij die inzichten kan het met Robben weer op tijd goedkomen.

Gelukkig maar, want samen met Sneijder, Van Persie en Van der Vaart vormen zij 'de grote vier', terminologie die bijna religieus aandoet. We moeten echter oppassen wanneer we voetbal met religie vergelijken volgens antropoloog Prof. dr. Yme Kuiper. In de lezing 'De magie van voetbal' pleitte hij ervoor voetbal op te vatten als spiegel van de maatschappij. Voetbal weerspiegelt echter niet alleen, het beïnvloedt ook bleek uit de lezing van prof. dr. Maarten van Bottenburg. Voetbal verbroedert en we ontsnappen ermee aan de dagelijkse sleur.

Met 'de grote vier' in topvorm maakt Nederland een goede kans. Nu nog hopen dat de 'jabulani' (de WK 2010 bal) ons gunstig gezind is. De nieuwste technologieën zijn erop losgelaten maar er is veel kritiek vanwege een hoog 'zwabbergehalte'. Prof. dr. Ir. Jacob Fokkema wijdde uit over techniek in de sport. Technologische innovatie kan nadelig zijn voor een sport. Hopelijk blijkt dat niet voor Nederland deze maand!

Kijk de lezingen in de reeks Sportzomer hier terug!

Ook verschenen op de Lustrum Scheurkalender!