Succes op de werkvloer: erken je schaduwzijde

Goed nieuws voor allen die graag gelukkig en succesvol willen zijn in hun werk.
Leestijd 2 minuten — Wo 29 februari 2012

Goed nieuws voor allen die graag gelukkig en succesvol willen zijn in hun werk. Dr. Rendel de Jong (Sociale en Organisatiepsychologie, UU) spreekt tijdens de lunchlezing voor de serie Geloof, hoop en liefde over de schaduwzijden die positieve karaktereigenschappen kunnen hebben en welke valkuilen ze opleveren in werksituaties. Voor de startende ondernemer zijn er de zogenaamde tien geboden die de kans op slagen vergroten.

De 'tien' geboden
De Jong vat deze tien geboden samen in zeven punten die als leidraad kunnen werken. Misschien voor de hand liggend, maar kennis van ondernemen en een opleiding zijn altijd handig. De Jong noemt verder deliberate practice (doelgericht bezig zijn en oefenen),en raadt aan te praten met collega's, medewerkers en 'jan en alleman' over je onderneming. Ontdek nieuwe strategieën en blijf op de hoogte, dus lees, internet en kijk tv. Deze factoren zijn volgens de wetenschap de beste voorspellers van groei in kleine ondernemingen.

De schaduwzijde van positieve karaktereigenschappen
De Jong heeft zijn buik vol van het gezeur over de zesjescultuur van het studentikoze deel van Nederland. Haal vooral gewoon een zes en doe leuke dingen naast je studie, want ambitie is niet alleen maar positief, aldus De Jong. Onderzoek wijst uit dat ambitieuze mensen lager scoren op de schaal van tevredenheid met werk en carrière dan hun minder ambitieuze medemens.

Ambitie brengt ook risico met zich mee wanneer ze gecombineerd wordt met zelfoverschatting en een optimistisch wereldbeeld. De Jong trekt de vergelijking met een gokker die meent een bijna telepathische relatie te hebben met het balletje op de roulettetafel. Door zijn ambitie om te winnen in combinatie met zelfoverschatting en een te optimistisch beeld van de situatie, verliest hij uiteindelijk alles.

Wat werkt dan wel?
Om tot prettige werkomstandigheden te komen, moet de mate van kundigheid die je bezit in balans zijn met de uitdagingen die het werk biedt. Mensen die van nature proactief zijn, gaan beter om met hoge eisen op hun werk en ervaren daardoor minder uitputting dan mensen die minder proactief zijn. Is er echter weinig uitdaging voor proactieve mensen dan neemt de uitputting toe.

Weet dus wat je sterke punten zijn en waar je zwakke punten liggen en trap niet in de daarbij behorende valkuilen. Kortom: breng werk en persoonlijkheid in balans. Met het voortschrijdend inzicht van de wetenschap in wat de mens gelukkig maakt, worden we hier steeds beter in.

Meer weten? Kijk de lezing hier terug. Volgende week spreekt dr. Pieter Dirksen over ontroering en overgave, aan de hand van de Johannes Passion van Bach.