Raadsel: Cadeautjes inpakken

Het is binnenkort Kerstmis en de Kerstman is bezig met cadeautjes inpakken. Hij weet van zijn kubusvormige pakjes alleen de oppervlakte. 
Leestijd 1 minuut — Vr 23 december 2011

De Kerstman houdt wel van raadsels en rekenen maar van 1 pakje kan hij maar niet uitrekenen wat de lengte, breedte en hoogte zijn. En dat is toch wel handig om te weten wanneer je de hoeveelheid inpakpapier wilt bepalen. De totale oppervlakte van het pakje is 864 cm2. Wat zijn de afmetingen van dit cadeautje?

Oplossing

De oppervlakte van een kubus is zes keer de oppervlakte van 1 platte kant van de kubus. Dus als de totale oppervlakte 864 cm2 is dan is de oppervlakte van 1 vlak van de kubus 864/6 = 144 cm2. 1 vlak van een kubus heeft dezelfde lengte en breedte, dus dat is een vierkant. De oppervlakte van een vierkant is lengte keer de breedte. We kunnen nu dus uitrekenen wat de lengte en breedte (en de hoogte) moeten zijn van het pakje door de wortel te nemen van 144. Dat is 12. Het pakje heeft een lengte, breedte en hoogte van elk 12 centimeter.