Raadsel: kaartspel

Raad je kaartje
Leestijd 1 minuut — Vr 2 september 2011

Op een aantal spelkaarten staat aan de ene kant een letter en aan de andere kant een cijfer. Op tafel liggen vier van deze kaarten met naar boven respectievelijk een A, D, 4 en 7. Iemand beweert: “Als er aan de ene kant van een kaart een klinker staat, staat er aan de andere kant een even getal.” Welke kaarten moet je omdraaien om te controleren of deze bewering waar is?

Oplossing

We moeten controleren of aan de andere kant van de klinker (A) een even getal staat. Bovendien moeten we ook de 7 omdraaien om te kijken of daar een klinker of medeklinker staat. Als daar namelijk een klinker staat kunnen we concluderen dat de stelling niet klopt. Aan de andere kant van een klinker moet namelijk een even getal staan. In de stelling wordt geen eis gesteld aan wat er aan de andere kant van een even getal moet staan. Dit geldt ook voor een medeklinker. De kaart met de D en met de 4 hoeven we daarom niet om te draaien.