De macht en onmacht van kleine verhalen

4 mei-lezing

Duur 1:06:12 — Wo 4 mei 2022

De macht en onmacht van kleine verhalen

De Indonesische dekolonisatieoorlog was lange tijd een blinde vlek in het Nederlandse collectieve geheugen. Daar komt nu verandering in. Wat kunnen we leren van persoonlijke oorlogsverhalen?

Het onlangs verschenen onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 – 1950 laat er geen twijfel over bestaan. Nederlanders gebruikten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog systematisch extreem geweld. Een pijnlijke kant van de geschiedenis die lang onderbelicht is gebleven.

Cultureel antropoloog dr. Eveline Buchheim (NIOD) verzamelde - als deel van het grote Indonesiëonderzoek – documenten, foto’s en verhalen uit de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Ze gelooft in de kracht van het persoonlijke verslag, de ‘kleine geschiedenis’, om ons te laten twijfelen aan de grote verhalen die we kennen uit de geschiedenislessen. Wat doen die kleine geschiedenissen met ons beeld van de oorlog? Hoe houden getuigen de herinneringen aan die tijd levend? En zal het uitlichten van persoonlijke verhalen ons helpen de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog een plek te geven in ons collectieve geheugen?

De avond wordt afgesloten met een optreden van zangeres Sterre Konijn en pianist Christiaan Verbeek.

Met deze lezing koppelt de Universiteit Utrecht de dodenherdenking aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. De lezing is tevens een eerbetoon aan prof. Victor Koningsberger. Hij nam het in de Tweede Wereldoorlog als eerste Nederlandse hoogleraar op voor zijn Joodse collega’s die door de Duitse bezetter van de universiteit werden verbannen.

Sprekers

Over deze serie

4 mei-lezing

Elk jaar organiseert Studium Generale de 4 mei-lezing, hierin onderzoeken we wat herdenken tegenwoordig betekent.