De droge stad

Pompen of verzuipen

Duur 1:04:10 — Di 17 maart 2020

De droge stad

Klimaatverandering maakt van onze planeet een wereld van uitersten. Hoe bereid je steden hierop voor? Met klimaatonderzoeker ir. Tim van Hattum.

De kans op extreem weer is de laatste jaren flink toegenomen. Droge en natte periodes wisselen elkaar af. Dat stelt steden voor een serieuze uitdaging. Wereldwijd heeft één op de vier te kampen met een serieus watertekort. Denk aan Kaapstad waar ze in 2018 richting Day Zero gingen, de dag dat het drinkwater op zou zijn. Tegelijkertijd vergroten wolkbreuken de kans op overstroomde straten en volgelopen kelders. Wat doen we met het tekort én overschot aan water?

Volgens klimaatwetenschapper ir. Tim van Hattum ( WUR) wilden we in het verleden water vaak de baas zijn via buizen in de grond. Maar daar moeten we vanaf. Minder riolering en meer groen is het motto. Hoe kunnen architecten, bouwers en burgers hun steentje bijdragen?

Spreker

Over deze serie

Pompen of verzuipen

Oude vertrouwde infrastructuren moeten drastisch op de schop om onze manier van leven duurzaam te maken. Hoe gaan we dat doen?