Reumer

Prof. dr. Jelle Reumer

Bioloog
12 opnames
Prof. dr. Jelle Reumer is in februari 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Vertebratenpaleontologie aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Sinds december 1987 is hij directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam dat onder zijn leiding een spectaculaire metamorfose heeft ondergaan: van een treurig en weinig in het oog springend museum in Blijdorp tot een dynamisch museum op een culturele toplocatie.

Prof. dr. Jelle Reumer studeerde biologie met als specialisatie paleontologie en promoveerde in 1983 op een proefschrift over fossiele spitsmuizen. Hij werkte van 1984 tot 1986 bij de Université de Genève aan de taxonomie van de Afrikaanse klauwkikkers.

Jelle Reumer is vooral geboeid door evolutie en ecologie, en de wisselwerking tussen die twee, waardoor het leven zich in al zijn diversiteit heeft kunnen ontwikkelen. Paleontologie is daarvoor volgens Reumer een bij uitstek geschikte wetenschap, omdat het de ontwikkeling van het leven registreert en interpreteert. Een indrukwekkend aantal populairwetenschappelijke artikelen staat op Reumers naam, net als een aantal recent uitgebrachte boeken: De ontplofte aap (2005), Opgeraapt Opgevist Uitgehakt (2008), Een prachtige puinhoop (2009) en De mierenmens(2011). Zijn colleges voor Studium Generale over de evolutie van de gewervelden zijn verschenen als 4CD-box bij NRC Academie onder de titel Het ontstaan van dier en mens (2012).