Is het Nederlands drugsbeleid wel houdbaar?

Drugscriminaliteit, milieuschade en gezondheidsrisico’s: ze worden allemaal in de hand gewerkt door het huidige drugsbeleid in Nederland. Is het reguleren van de productie en verkoop van drugs realistisch, en kan dit helpen de problemen te verkleinen?
Leestijd 2 minuten — Di 11 oktober 2022

“Laten we de feiten onder ogen zien: de ‘war on drugs’ werkt niet.” Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, vindt dat de verkoop van de harddrug cocaïne eigenlijk niet langer strafbaar zou moeten zijn. “Maar,” voegde ze hieraan toe, “ik weet dat er voor zulke maatregelen weinig politieke steun is.”

De productie en verkoop van cocaïne (en andere harddrugs) is op dit moment strafbaar. Maar juist hierdoor zie je dat er veel drugscriminaliteit ontstaat: wapenbezit, het witwassen van geld en ontvoeringen zijn in het ondergrondse drugscircuit niet ongewoon. Ook leidt het drugsverbod tot milieuschade, omdat chemisch drugsafval meestal in de natuur wordt geloosd. Zelfs voor de gebruikers zitten er risico’s aan de illegaliteit van harddrugs zoals cocaïne, omdat je niet kunt achterhalen waar de drugs vandaan komen of wat er precies in zit. Het is hoog tijd dat we serieus in gesprek gaan over het huidige drugsbeleid.

Is een drugsverbod eigenlijk wel drugsbeleid? En als het huidige systeem niet werkt, hoe kunnen we het dan op een andere manier vormgeven? We spraken over het wankelende drugsbeleid van de overheid en of het legaliseren van productie en verkoop van drugs realistisch is met historicus dr. Stephen Snelders (UU), rechtsfilosoof prof. Ferry de Jong (UU) en Machteld Busz, directeur van stichting Mainline, een stichting die zich inzet voor de gezondheid en rechtspositie van mensen die drugs gebruiken. Is coke in de toekomst een over-the-counter-drug?