Hoe royals in celebrities veranderen

De begrafenis van Queen Elizabeth trok een miljardenpubliek, maar ook tijdens haar leven werd de voormalig koningin van Groot-Brittannië al gezien als een beroemdheid. Hoe komt het dat bewoners van het koningshuis veranderen in celebs?
Leestijd 1 minuut — Di 20 september 2022

Het was de allereerste Europese live televisie-uitzending ooit: de kroning van Elizabeth Alexandra Mary Windsor, ofwel Queen Elizabeth. Ze was nog maar 25 jaar oud toen ze op 2 juni 1953 de troon besteeg als nieuwe koningin van het Verenigd Koninkrijk, een waar schouwspel vol rituelen en plechtigheden. Hierna heeft ze bijna zeventig jaar lang geregeerd over het Verenigd Koninkrijk, tot haar dood op 8 september 2022. De hele wereld is onthutst door het sterven van The Queen en lijkt mee te leven met de familie van de langstzittende monarch ooit. In de dagen voor haar begrafenis op 19 september kwamen er hordes mensen langs Westminster Hall om daar hun laatste eer te bewijzen, waarvan sommigen wel dertig uur in de rij stonden. Op tv was alles (wederom) live te volgen en  Britse media speculeerden dat de begrafenis van The Queen zo’n 4 miljard kijkers zou trekken – meer dan de helft van de wereldbevolking.  

Tijdens de trouwerij van prins Harry en Meghan Markle was er ook sprake van een heuse fanbase, maar ook in Nederland doet de monarchie het goed als het gaat om media-aandacht. Toen Máxima, een meisje van het volk, trouwde met Willem-Alexander, zaten mensen van over de hele wereld aan de buis gekluisterd. Hoe komt het dat leden van het koningshuis vaak veranderen in beroemdheden?

Volgens cultuurhistoricus dr. Jeroen Koch is dit het resultaat van een ontwikkeling die al begon in de tijd van de Franse Revolutie: deze zorgde voor een andere verhouding tussen de vorst en het volk. Meer weten? In ‘Tv-series ontleed: The Crown’ legt Koch uit hoe de monarchie veranderde van fundament in ornament. Dit doet hij door het volledig uitpluizen van de serie The Crown, over het leven van konigin Elizabeth II en de gebeurtenissen die haar bewind vormden tot wat het was.