De psychologische gevolgen van de coronapandemie worden langzaam duidelijker

Een half jaar na het eindigen van de laatste lockdown merken we de effecten ervan nog altijd: in 2022 worden 10 tot 20% meer geneesmiddelen tegen angst en depressie voorgeschreven aan jongeren dan vóór de coronapandemie. Zijn we minder veerkrachtig dan we denken?
Leestijd 2 minuten — Do 15 september 2022

Voel jij je vaker angstig, somber of gestrest sinds het begin van de coronapandemie? Onder jongeren en vrouwen komt het in ieder geval vaker voor, blijkt uit een rapport van Nivel. De organisatie laat hiermee zien dat er in 2022 meer geneesmiddelen tegen angst en depressie worden voorgeschreven aan jongeren dan het geval was vóór de coronapandemie. Dit is met name het geval bij vrouwen, waarbij 20% meer van deze psychofarmaca wordt voorgeschreven door de huisarts. Het tijdperk van lockdowns en anderhalvemetermaatregelen lijkt ver in het verleden te liggen (al weten we natuurlijk nog niet wat de winter ons gaat brengen), de effecten zijn dus nog steeds te voelen.

Uit een ander groot onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau komt ook naar voren dat de hoeveelheid meisjes met emotionele problemen (sinds de vorige meting in 2017) sterk is toegenomen. Dat de coronapandemie een negatieve invloed had op de mentale gezondheid van jongeren is al langer bekend, maar we weten nog weinig over de invloed van alle getroffen maatregelen op de lange termijn. Hoe zit het met de veerkrachtigheid van mensen na de coronacrisis? En als de coronadip langer duurt dan we dachten, wat zijn hier de gevolgen van? Dat is niet alleen een vraag voor jongeren, maar ook onder volwassenen en ouderen vinden er onderzoeken plaats: begin september is er een landelijk onderzoek gestart dat de impact van corona onder deze groepen gaat meten.

In de serie artikelen ‘Studeren in een pandemie’ keken we tijdens de lockdownperiode al een beetje vooruit: komen we sterker uit deze crisis, of niet? We gaan onder andere in op veerkrachtigheid van jongeren en op welke lessen we kunnen leren van de pandemie.

Benieuwd geworden? Je vindt de hele serie hier.