Waarom zou vegetarisch niet feestelijk zijn?

Geen kalkoen, konijn of ander wild deze kerst: de Allerhande ging dit jaar wat meer op de vegetarische tour. Deze duurzame verandering was voor veel lezers maar lastig te behappen.
Leestijd 2 minuten — Ma 26 november 2018

Half Nederland kookt met kerst uit het jaarlijkse feestnummer van Allerhande, het receptmagazine van de supermarkt Albert Heijn. Die van dit jaar valt echter niet bij alle klanten in goede aarde; er zouden te veel vegetarische en gezonde recepten in staan. De Facebookpagina van Allerhande stroomt vol met klachten.

De toekomst van eten

Toch zijn er ook klanten die wel blij zijn met de gezonde recepten. “Het moet maar eens afgelopen zijn met de overbodige vleesconsumptie rond Kerst en de rest van het jaar”, schrijft een van hen.

Ook in de Volkskrant was er de afgelopen week aandacht voor ons eetgedrag. Journalist en eetschrijver Loethe Olthuis schreef over de toekomst van eten. “Als we het klimaat willen sparen, zullen we ons dieet drastisch moeten aanpassen”, stelt zij. “Dat betekent vooral meer planten en minder dierlijke producten zoals vlees, zuivel en ei.” De voornamelijk vegetarische kersteditie van de Allerhande is dus niet alleen gezond voor ons, maar ook voor de aarde.

Verandering begint bij je emoties

Maar zijn wij wel bereid om ons voedingspatroon zo te veranderen? Willen wij onze rollade bij het kerstdiner wel laten staan? “Het is belangrijk je te realiseren dat als je voedingsgedrag wilt veranderen je ook rekening moet houden met de emotionele kanten van producten en de tradities die verbonden zijn aan onze eetgewoontes”, stelde consumptiesocioloog dr. Hans Dagevos in de lezing ‘Je bent wat je eet’. In het artikel van de Volkskrant zegt hij: “Mensen hebben een ingebouwd mechanisme dat verandering tegenwerkt. Bewust of onbewust verzinnen we allerlei smoesjes om te kunnen blijven eten zoals we gewend zijn. Anders eten vinden we te ingewikkeld, te tijdrovend of niet lekker.” Of dus niet feestelijk genoeg, als we kijken naar de reacties op de kerst-Allerhande.

Wat we eten hangt dus af van onze eigen overtuigingen, en onze sociale en natuurlijke omgeving, aldus Dagevos. Maar hoewel onze voedingsgewoontes dus aangeleerd zijn, kunnen ze wel veranderen. Overigens komt een grootschalige omslag niet van 'fitgirls' of voedingsgoeroes, denkt hij. Maar van gewone mensen. En als half Nederland met kerst uit de Allerhande kookt, zou die zomaar eens voor verandering kunnen zorgen.

Kijk de lezing 'Je bent wat je eet' hier terug