Kijk de films van Betweter Cinema thuis op de bank

Wij selecteerden voor jullie: fantastische fictie, de mooiste animaties, docu’s van over de hele wereld en 4x een YouTube-trend die je nog niet kent!
Leestijd 5 minuten — Zo 7 oktober 2018

Heb je behoefte aan mooie korte films, docu's of ander beeldmateriaal bij je luie zondag en je dekentje op de bank? Dan ben je hier aan het goede adres, want hier vind je een lijst met links naar films die allemaal zijn vertoond op het Betweter Festival 2018, 21 films, variërend van 3 tot 20 minuten. Goed voor zo'n 3,5 uur aan kijkplezier. Voor wie het festival heeft moeten missen én wie er was maar niet alles heeft kunnen zien. Want er was zoveel moois te zien en te doen!

Madame Black

Fantastische Fictie

 1. Love is Blind van Dan Hodgson (2018)
  Een grappige korte romantische comedy met een twist.

 2. No Other Way To Say It van Tim Manson (2017):
  Een korte comedy uit 2017. Een vrouw moet een reclame inspreken. Dat is moeilijker dan je denkt.

 3. The Realest Real van Carrie Brownstein (2017)
  Wat als wat we op social media zeiden echt was? Fictiefilm gemaakt als reclame voor het modemerk KENZO.

 4. The Eleven O'Clock van Derin Seale (2016):
  Het idee van de volgende film is simpel: een psychiater probeert zijn cliënt te helpen, maar dat is niet makkelijk, aangezien de patiënt zelf gelooft dat hij de psychiater is. De film 'the Eleven O'Clock' van Derin Seale is gebaseerd op een sketch van de Britse serie 'A bit of Fry and Laurie' en werd begin dit jaar genomineerd voor een Oscar.

 5. Madam Black van Ivan Barge en Matt Harris (2015)
  Deze comedy uit Nieuw Zeeland deed het goed op festivals en heeft een heleboel prijzen gewonnen. Een fotograaf overrijd per ongeluk de kat van een jong meisje en wringt zich in allerlei bochten om haar niet de waarheid te hoeven vertellen. De film is naar zeggen geïnspireerd door een ongeluk dat de scenarioschrijver zelf had met de kitten die zijn schoonmoeder kocht

 6. Panthéon Discount van Stéphan Castan (2017). (Frans – geen ondertiteling)
  Een korte film die speelt in de toekomst. In het jaar 2050 is geneeskunde vervangen door een superscanner die alles kan: van diagnosticeren tot behandelen, en geeft de dokter slechts financieel advies. Het levert bizarre situaties op, die tegelijkertijd aan het denken zetten over ons huidige zorgsysteem.

Paraíso

De kracht van docu's

 1. Ninnoc van Niki Padidar (2015)
  Nederlandse poëtische documentaire. We kruipen in het hoofd kruipen van de 13 jarige Ninnoc, een bijzonder meisje dat gewoon zichzelf wil zijn en zich niet wil aanpassen aan de groep, maar tegelijkertijd niet uitgesloten wil worden.

 2. No Jail Time van Lance Oppenheim (2017):
  Wat is de rol van emotie in het recht? In Amerika kruipen steeds meer advocaten in de rol van filmmaker om zogenaamde 'sentencing mitigation video's' te maken. Emotionele documentaires, die zo gemaakt zijn dat ze inspelen op het gevoel van de rechter zodat verdachten een lagere straf krijgen.

 3. Forest Man van William Douglas McMaster (2014):
  Forest Man volgt de Indiase Jadav Payeng die in zijn eentje een heel bos heeft geplant, groter dan Central Park. Het eiland waar Payeng wordt bedreigd door erosie en veel dieren verliezen hun woonplek, daarom besloot hij 40 jaar geleden bomen te gaan planten. Wat begon met een paar bomen eindigde in een bos van 550 hectare, met olifanten, tijgers en neushoorns.

 4. Why Are You Honking? Van Jeff Seal (2018):
  Maker Jeff Seal zoekt een druk kruispunt op in New York en stelt mensen één vraag: Waarom toeter je? De antropologie van het toeteren in een drukke stad.

 5. Personal Truth van Charlie Lyne (2018):
  Over de aantrekkingskracht van fake news en complottheorien. Inspiratie voor de film is de 'pizzagate', een complottheorie die opkwam in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, waarin gedacht werd dat een pedofielennetwerk van Democraten zich zou verschuilen in de kelder van de Pizza Parlour in New York.

 6. You Won't Regret That Tattoo van Angie Bird (2014)
  “Maar wat als je oud bent en spijt krijgt?” een van de meestgestelde vragen aan mensen met een tatoeage. Regisseur Angie Bird interviewt ouderen over de betekenis en herinneringen achter hun tatoeage.

 7. The Water Sommelier van David Freid (2016)
  Documentaire over een sommelier van water (niet wijn!). We volgen sommelier Martin Riesen op weg naar de eerste water competitie in Guangzhou, want er is niet zoiets als “gewoon water”.

 8. Paraíso van Nadav Kurtz (2014)
  Over de glazenwassers van de wolkenkrabbers in Chicago. In deze film zien we drie van hen en de regisseur heeft openhartige gesprekken over hun werk en leven.

To Build a Fire

Animatie sensatie

 1. To Build a Fire van Francois-Xavier Goby (2017):
  Deze animatie vindt plaats in het noordwesten van Canada, hartje winter, waar een jager met zijn hond de Yukon doorkruist. Vechtend tegen de extreme kou probeert hij een vuur te bouwen om te overleven. De film is gebaseerd op de Amerikaanse klassieker 'To Build a Fire', van Jack London. Animator Francois-Xavier Goby maakte van het verhaal een prachtige animatie. Let ook vooral goed op de mooie geluiden in de film: van knisperende sneeuw, adem in de kou en gure wind.

 2. Something Left, Something Taken van Ru Kuwahata en Max Porter (2015)
  Deze kunstige animatiefilm gaat over een stel dat op vakantie gaat en denkt in de auto te zitten bij de 'Zodiac Killer'. Een vermoedelijke seriemoordenaar die actief was in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969, die nooit gepakt is.

 3. Input/Output van Corey Creasey en Ian Kibbey (2015)
  De meeste alledaagse handelingen doe je zonder na te denken. Maar wat als die normale handelingen ineens hele onverwachte gevolgen hadden? Over die vraag gaat de volgende korte kunstfilm. Bereid je voor op 4 minuten aan bizarre situaties.

Why we really really really like repetition in music

De YouTube-trend die je niet kent

 1. Mini cookingMini Omelette door Walking with Giants (2016)
  De Japanse trend 'Mini cooking' is in Europa niet zo bekend, maar groot in de VS en Azië. In het Japans heet het 'kawaii cooking'. Kawaii betekent schattig. In dit filmpje kijken we naar de schattige bereiding van een omelet.

 2. Video-essayWhy we really really really like repetition in music van Estelle Caswell (2017)
  Eén van die nieuwe trends is het video-essay, waarin iemand een vooraf geschreven verhaal vertelt, ondersteund met beeld. In dit essay onderzoekt Estelle Caswell samen met een computerwetenschapper en een hersenwetenschapper waarom we zo houden van liedjes waar veel herhaling in zit.

 3. Unboxing - 100 Cars Surprise Eggs Unboxing Boo Boo TV (2016)
  De trend unboxing is simpel: je filmt jezelf terwijl je je net gekochte product uitpakt en uploadt dit op YouTube. Van luxe items zoals iPhones en Nikon camera's, tot goedkoop kinderspeelgoed of levende reptielen. In 2015 alleen al werd er in totaal 6.5 jaar aan unboxing video's op YouTube gezet.

 4. ASMR: What is ASMR? – Gentle Whispering (2014)
  Fluisterende mensen of zacht getik op een tafelblad. ASMR-videos zijn een grote hit op YouTube. Veel mensen worden er ontspannen van en sommigen ervaren zelfs een orgasmisch gevoel.