Strategischer in de strijd tegen kanker

Kanker moet in een eerder stadium ontdekt worden zodat peperdure behandelingen die patiënten met uitzaaiingen krijgen niet nodig zijn.
Leestijd 2 minuten — Ma 18 december 2017

“Een manier om chronische kanker tegen te gaan, is gericht preventief onderzoek. Samen met de Universiteit Twente, het VUmc en andere centra in Europa doen we onderzoek naar welke methode daarvoor het meest geschikt is”, zegt oncoloog Bob Pinedo in de Volkskrant. De eerste proeven met urine zijn hoopgevend. Long-, blaas- en baarmoederhalskanker kunnen al in urine ontdekt worden en Pinedo is ervan overtuigd dat alle andere soorten in de toekomst ook terug te vinden zullen zijn. Een aantal weken geleden stelden longartsen uit acht Europese landen, waaronder Nederland, longkanker in een zeer vroeg stadium te kunnen ontdekken, nog vóór de ziekte zich in het lichaam kan verspreiden. Zij pleiten dan ook voor landelijke bevolkingsonderzoeken met CT-scanners onder risicogroepen.

Onze expertise in het behandelen van kanker is sterk toegenomen, patiënten met uitzaaiingen kunnen fors langer leven dan vroeger. Pinedo vraagt zich echter af of we dit kunnen blijven betalen. Als het zo door gaat zal het aantal patiënten dat onder behandeling is zich gaan opstapelen en zullen de kosten aanzienlijk stijgen. Hoe eerder kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op overleven, en hoe lager de kosten. Volgens Pinedo moeten we ons daarom veel meer richten op de preventie van kanker. En daar is epidemioloog dr. Carla van Gils (UMC Utrecht) het mee eens. Tijdens haar lezing 'Kanker voorkomen, kan dat?' in 2015, vertelt ze dat ze hoop heeft voor het preventief gebruik van medicijnen door mensen met een verhoogd risico op kanker. Ook benadrukt ze dat een verandering in levensstijl ter preventie kan dienen. Roken en het eten van weinig vezels kunnen bijvoorbeeld voorspellers zijn van long –en darmkanker. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen minder gaan roken, meer gaan bewegen en geen overgewicht krijgen, daar heeft Van Gils nog geen antwoord op.

Je kunt de hele lezing van Van Gils terugkijken of blader eens door ons archief 'Ziekte en Gezondheidszorg'.