Een jaar in rouw

Wanneer verandert rouw in depressie?
Leestijd 1 minuut — Ma 29 juni 2015

Vrijdag is het een jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald. Deze week staat Nederland stil bij de ramp. Dierbaren van de slachtoffers worden nog dagelijks met hun verlies geconfronteerd. Dat zij een jaar na dato nog altijd moeite hebben met de dagelijkse dingen, begrijpt lang niet iedereen. Daarom plaatste Silene Fredriksz, die haar zoon en schoondochter verloor, delen van haar dagboek op de site van RTLnieuws. Ze wil daarmee mensen inzicht geven in haar rouwproces. "Mensen vinden dat je je leven weer moet oppakken. Maar dat leven van voor 17 juli bestaat niet meer", zegt Silene op de site van RTL.

Wat een normale periode voor rouw is, verschilt van persoon tot persoon. Maar wat is gezond? Kan rouw veranderen in een depressie die je moet behandelen? Klinisch psycholoog prof. Paul Boelen sprak in de serie Lachen en huilen over rouw als stoornis en het rouwtakenmodel. Je wil iemand de tijd geven om zijn verlies te verwerken, maar tegelijkertijd niet langer laten lijden dan nodig is.