Depressiviteit: lichaam of geest?

Eén op de vijf Nederlanders is wel eens depressief. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat depressiviteit in 2030 volksziekte nummer een is.
Leestijd 1 minuut — Wo 1 augustus 2012

Een depressie zit niet alleen tussen je oren, maar ook in je lijf. Psychiatrisch Epidemioloog prof. dr. Brenda Penninx onderzoekt de relatie tussen lichamelijke klachten en depressie. Ze volgt daarvoor een groep van drieduizend patiënten met depressieve klachten en angststoornissen en gezonde proefpersonen. In onderstaand filmpje van fastfacts.nl vertelt ze over de scheiding tussen lichaam en geest en over haar werk dat draait om de vraag 'waarom is de ene persoon vatbaarder voor depressies dan een ander?' In de lunchlezingenreeks Broodje Brein van Studium Generale vertelt prof. dr. Hemmo Drexhage ook over het verband tussen psychische aandoeningen en lichamelijke of erfelijke eigenschappen. Mensen met een manisch-depressieve stoornis bijvoorbeeld hebben driemaal vaker schildklierafwijkingen dan gezonde mensen. Lichamelijke en geestelijke stoornissen zijn dus niet het gevolg van elkaar maar zijn geworteld in eenzelfde, deels genetisch bepaald mechanisme dat een verhoogde kwetsbaarheid van beide veroorzaakt. Meer weten? Klik hier om de hele lezing terug te zien!