Mens vs. machine

We zijn nog lang niet in een stadium waarin de machine de mens verslaat
Leestijd 1 minuut — Ma 11 mei 2015

“I'll be back” dreigt 'The Terminator' in de gelijknamige film waarin de strijd tussen mens en machine centraal staat. Filosoof Nick Bostrom ziet bedreigende robots niet als fictie, maar als een reëel toekomstbeeld. Hij voorspelt in een interview met de Volkskrant (voor accounthouders) dat de mens deze eeuw nog uitgeroeid kan worden door superintelligente machines. Hij krijgt bijval van de bekende natuurkundige Stephen Hawking. Volgens hem is succesvolle kunstmatige intelligentie een van de grootste en misschien wel laatste gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis. Maar niet alle vakgenoten vinden het een even prangend probleem als Bostrom en Hawking.

Volgens dr. Pim Haselager (Kunstmatige Intelligentie, RUN) zijn we nog lang niet in een stadium waarin de machine de mens verslaat. Om te beginnen mist de robot de overlevingsdrang van de mens. Volgens Haselager is het voorlopig niet mogelijk om deze 'wil' te maken voor een robot: “Wij weten niet hoe we dat erin moeten krijgen en zij weten niet wat ze missen." Wil je meer weten over de toekomst van robots en kunstmatige intelligentie? Kijk dan de lezing 'Robots: Superintelligent of oliedom' terug.