Groene nr.1

Gefeliciteerd, jij bent de duurzaamste!
Leestijd 1 minuut — Ma 13 oktober 2014

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, is de 'duurzaamste van Nederland'. Hij werd door dertien juryleden gekozen tot nummer 1 van de Duurzame 100, een jaarlijkse lijst van dagblad Trouw met de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Eickhout kreeg vooral een hoge score op het criterium daadkracht/impact. Vanuit Brussel probeert hij iets te doen tegen de smeltende poolkappen door klimaatverandering. Hij benadrukt dat zowel beweging van onderop als kracht van bovenaf nodig zijn voor verandering. De Duurzame 100 bestaat uit een bont gezelschap van uitvinders, ondernemers, avonturiers en wetenschappers die lef en inspirerende ideeën hebben. Velen van hen waren aanwezig tijdens de 'Duurzame 100' avond, georganiseerd door Studium Generale en dagblad Trouw. Zij kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld. Met pitches van mensen uit de de lijst, maar ook werd er gediscussieerd over 'nudging': is dit de manier om duurzaam gedrag op grote schaal te bewerkstelligen? 'Nudgeprofessor' Pelle Guldborg Hansen hield een enthousiast betoog en ging vervolgens in discussie met prof. ir. Klaas van Egmond. Die laatste was ook één van de vier (emeritus) hoogleraren van de Universiteit Utrecht in de lijst: Klaas van Egmond (#21), Herman Wijffels (#23), Kornelis Blok (#37) en Jacqueline Cramer (#90). Je kunt nu deze feestelijke, inspirerende avond terugkijken.