Twintigers lijden aan angst voor de vrijheid

Vragen over hoe je leven vorm te geven zijn van alle tijden, maar deze generatie twintigers heeft nu eenmaal de luxe en tijd om hier langer bij stil te staan. Twee filosofen geven advies.
Leestijd 4 minuten — Di 9 september 2014

De 'Millennials' oftewel de 'Generatie Y', groeiden op in de jaren '90, in een tijd van snelle technologische verandering, welvaart en vrijheid. In de media worden ze afgeschilderd als narcistisch en lui. Zelf zeggen twintigers te lijden aan de druk om te presteren, het 'goed' te doen. Je hebt immers zoveel keuzes, dus als je dan nog niet slaagt, is er echt wat mis met je. Maar wat is 'goed' en hoe maak je de juiste keuzes in de huidige maatschappij?

Vier jonge filmmakers maakten een film over de Generatie Y genaamd Kinderen van het Succes, waarin drie jonge denkers aan het woord komen. Ze proberen de 'volwassen wereld' waarin ze leven te duiden met behulp van duizenden jaren filosofie en hun eigen verstand. Eén van deze denkers is Naomi Jacobs, student filosofie. Zij was te gast tijdens de filmvertoning op 8 september en ging daarna in gesprek met prof. dr. Joep Dohmen (hoogleraar Wijsgerige en Praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek) in een volledig uitverkochte zaal in filmtheater 't Hoogt.

Angst en vrijheid

Naomi Jacobs spreekt in de film over een grondstemming die ze ervaart en omschrijft als 'angst voor je eigen vrijheid': het onbepaalde grote niets. Dit is een angst die volgens haar veel twintigers ervaren, een angst om de goede keuzes te maken terwijl de verwachtingen zo hoog zijn. Je kunt in deze tijd toch alles doen wat je wil? Angst en vrijheid zijn volgens haar twee zijdes van dezelfde munt. Vrije momenten zijn de momenten waar een 'schilletje angst' omheen zit, waarbij je over een drempel moet, waar iets onzekers omheen zit. Zelf haalt Naomi veel inspiratie uit de negentiende eeuwse Deense filosoof Søren Kierkegaard. Door zijn gedachtegoed te bestuderen en er zelf over na te denken, concludeert ze dat je je angsten moet leren kennen en leven in het moment. Aan de ene kant moet er ruimte zijn voor dingen die je overkomen, terwijl je aan de andere kant het lef moet hebben om zelf keuzes te maken.

Een zoektocht naar identiteit en zingeving

Volgens prof. Dohmen gaat de film over een zoektocht naar identiteit en zingeving. Zijn eigen generatie groeide op in de jaren '60 en hield zich bezig met de vraag 'hoe maak ik me los van de gevestigde autoriteiten?'. De twintigers van nu houden zich juist weer bezig met de vraag 'waar kan ik me aan vasthouden?'. Een verlangen naar zekerheid en naar authenticiteit. Jacobs maakt daarbij eigenlijk een terugkeer naar het existentialisme in de geest van 18e en 19e eeuwse denkers als Nietzsche, Sartre, Camus en Heidegger, waarbij angst voor de vrijheid centraal staat. Zij koppelt deze angst aan moderne stress en keuzeproblematiek van jongeren. We zijn iedere fundamentele houvast kwijt: God is dood en we worden de wereld ingeworpen en er weer uitgegooid zonder dat we erom gevraagd hebben. We moeten ons bezinnen, oefenen en ons oriënteren in een toeëigeningsproces waarin we bepalen wat belangrijk voor ons is en waar onze talenten liggen. Vrijheid is dan ook veel 'moeten', zegt Dohmen. Want geen keuzes maken is geen optie, dan krijg je nooit wat gedaan of gaan anderen keuzes voor jou maken. Dat is geen vrijheid. Volgens Dohmen wacht een deel van de jongeren tegenwoordig met keuzes maken alsof ze hopen dat er vanuit de hemel een stem advies zal geven. Tevergeefs, uiteraard.

De valkuil van het existentialisme

De valkuil van het existentialisme is dat we te veel met onszelf bezig zijn, dat we gaan navelstaren. Het existentialisme houdt zich niet bezig met klimaatverandering of Oekraïne. Narcisme ligt op de loer en dat is gevaarlijk. Dat zien we terug in het overmatig gebruik van smartphones en sociale media. Daardoor zijn we extreem gevoelig voor de waardering en belangstelling van anderen. Het lijkt wel alsof we niet bestaan als we niet gezien worden. Toch is er volgens Jacobs een tegenbeweging op gang aan het komen, een roep om authenticiteit, om oprecht leven in het hier en nu. Steeds meer jongeren leggen de telefoons dan ook terzijde en gaan voor een goed gesprek. Gezien de belangstelling voor deze avond en de vragen uit het publiek is in ieder geval een deel van de Millennials wel degelijk in staat af en toe stil te staan en te reflecteren.

Verder lezen en kijken

Vragen over hoe je leven vorm te geven zijn van alle tijden, maar deze generatie twintigers heeft nu eenmaal de luxe en tijd om hier langer bij stil te staan. Hoewel je in het leven toch zelf de keuzes moet maken, kun je je wenden tot de boeken van oude filosofen als Kierkegaard. Maar ook Joep Dohmen heeft veel boeken geschreven over levenskunst, die daarbij kunnen helpen. Kijk ook de lezingenserie 'Levenskunst: Deugden en ondeugden' met Dohmen en prof. dr. Maarten van Buuren. Hierin gaan zij in op de vraag hoe je vrijheid moet invullen. En hoe kan een maatschappij vol vrije individuen goed functioneren?

De film Kinderen van het succes is te zien op Uitzendinggemist.nl.