Topsport

De honderdste editie van de befaamde maar ook beruchte Ronde van Frankrijk is zaterdag van start gegaan.
Leestijd 1 minuut — Ma 1 juli 2013

Het is een bewogen jaar geweest voor de wielersport. De rol van doping in de sport houdt de gemoederen al langer bezig, maar dit jaar viel Lance Armstrong, haar grootste held van de hoogste sokkel. Afgelopen vrijdag stelde hij dat de Tour winnen zonder doping onmogelijk is. Hoogleraar Sportontwikkeling aan de UU prof. Maarten van Bottenburg geeft toe: “Van eind jaren tachtig tot 2008 zouden de winnaars van de Ronde van Frankrijk hun zege wel eens allemaal aan epo te danken kunnen hebben.” Elke winnaar is dus verdacht.

Topsport vraagt soms het onmogelijke van haar beoefenaars. Zij moeten steeds verder gaan om mee te komen met de concurrentie, zowel in fysiek als mentaal opzicht. Ook deze zomer staat weer bol van de topevenementen: de Confederation Cup is net achter de rug, Wimbledon loopt nog en we zijn alweer bezig met de Tour. Hoeveel sport is gezond? En welke rol speelt het in onze maatschappij? Vlak voor de zomer van 2010 stelden we deze vragen in de serie Sportzomer, met o.a. prof. Van Bottenburg. En hoe haal je het beste uit jezelf als de druk om te slagen heel hoog is? Psycholoog dr. Erik Bijleveld zal zondag 1 september tijdens de Culturele Zondagen Colleges antwoord geven op deze vraag.