Doe-het-zelf

De vraag naar banken die verantwoord met geld omgaan is groot. Mensen hebben genoeg van de hoge bonussen voor topbankiers. In België is een nieuwe bank opgericht die het anders doet.
Leestijd 1 minuut — Ma 8 juli 2013

Afgelopen zaterdag was de oprichtingsvergadering. NewB is een bank zonder bonussen voor de top en zonder dubieuze of riskante investeringen. Het is een coöperatieve bank met ruim 43 duizend leden die voor twintig euro een belang in de bank kopen. Iedere deelnemer ondertekent een manifest met daarin de doelstellingen en visie van de bank.

Het Belgische initiatief is een sterk staaltje do-it-yourself-mentaliteit die de huidige beweging naar meer burgerinitiatief aangeeft, zo bleek ook in de serie Lokaal mondiaal. Het verduurzamen van de financiële sector is hard nodig. Het Utrecht Sustainable Finance Lab, opgericht door prof. Herman Wijffels en Arnoud Boot stelt zich de vraag hoe we een stabiele economie kunnen creëren die tegelijkertijd mens en milieu respecteert. In 2011 organiseerden zij de reeks Toekomst van de financiële sector over dit onderwerp die je hier terug kan zien.