De man zonder geheugen

Als je geheugen weg is, ben je versteend in de tijd
Leestijd 1 minuut — Ma 8 juli 2013

In april 2013 zond Labyrint TV een documentaire uit over Henry Molaison. Hij onderging op 27-jarige leeftijd een experimentele hersenoperatie om zijn epileptische aanvallen te verminderen. Een ingreep waarbij een deel van de hippocampus werd weggehaald, daardoor verloor hij zijn geheugen verloor. Het was voor hem slechts mogelijk om nieuwe informatie 20 seconden vast te houden, langetermijn herinneringen werden niet meer aangemaakt. Voor Henry was dit een verschrikking, maar voor de wetenschap allerminst. H.M. groeide uit tot het bekendste en meest onderzochte geval in de wetenschappelijke literatuur over het geheugen. Henry stierf oud en grijs op zijn 82ste, maar hij dacht nog steeds dat hij jong was en bruin haar had. Zelfs zijn eigen spiegelbeeld vergat hij. Zonder geheugen is er geen continuiteit: geen verleden, er kunnen geen nieuwe herinneringen worden aangemaakt en is het onmogelijk de toekomst te voorspellen op basis van eerdere gebeurtenissen. Je bent bevroren in de tijd.

Tijdens het Xtrack symposium van 2012 vertelde verschillende geheugenexperts over de werking van het geheugen. Waarom vergeet je sommige zaken gemakkelijker dan anderen? Dat is niet erg, maar toch kan het goed fout gaan. Want wat als je traumatische ervaring maar niet kunt vergeten of als je valse herinneringen hebt? Wat is de rol van stress en slaap? Bekijk het symposium 'Memory' terug.