Onze vroege voorvaderen waren niet alleen

Hoe de stamboom van onze soort, de homo sapiens, er precies uitziet is iets wat wetenschappers al geruime tijd bezighoudt.
Leestijd 1 minuut — Ma 13 augustus 2012

Paleo-anthropologie is de tak van de wetenschap die zich richt op de studie van uitgestorven mensachtigen; aan de hand van fossielen bestudeert men het ontstaan en evolueren van de mens. Tussen 2007 en 2009 werden in Kenia twee oude onderkaken en een deel van een schedel gevonden. Dit zorgde voor felle discussies onder paleo-antropologen, want bij welke menssoort hoorde deze botfragmenten? Ze blijken nu toch van een unieke mensensoort te zijn: homo rudolfensis. De soort leefde tegelijkertijd met de homo habilis en onze directe voorvader de homo erectus. De vroege menssoorten evolueerde dus verschillend in verschillende regio's, alsof de natuur menssoorten testte. Uiteindelijk 'won' ons prototype, de homo erectus, en zien wij eruit zoals we eruit zien. Wil je meer weten over menselijke evolutie bekijk dan de lezing 'De kroon op de evolutie' van prof. dr. Jelle Reumer in de lezingenreeks De evolutie van de gewervelden. Hij bespreekt hierin de veranderingen die wij als soort in het verleden hebben doorgemaakt, zoals het rechtop gaan lopen en de ontwikkeling van handen als precisie-instrumenten.