Doe duurzaam, koop geen merk-, maar melkkleding

Melk is goed voor elk, luidt het gezegde. De officiële aanbeveling van het voedingscentrum is om drie glazen zuivel per dag te drinken, om zo je gezondheid op peil te houden.
Leestijd 2 minuten — Vr 1 juni 2012

Melk biedt echter nog meer mogelijkheden, zo laat de Duitse kledingontwerpster en microbioloog Anke Domaske zien. Na twee jaar experimenteren ontwikkelde zij een natuurlijke ecofibre van melkproteïne. Dit materiaal is gemaakt van bedorven melk. Eerst scheidt een machine de proteïne van de vloeistof. Vervolgens wordt de overgebleven stof verhit en komen er proteïnestrengen uit. Het water is hier volledig uitgefilterd. Dat wat overblijft kan je prima gebruiken voor jurken, tshirts en broeken.

Er is ongeveer zes liter melk nodig om een jurk te maken. De stof is zeer duurzaam en daarnaast is de productie ervan erg waterefficiënt. Er is minder dan twee liter water nodig om één kilo van de zogenaamde Qmilk-stof te fabriceren. Dit is een groot verschil met massageproduceerde kleding, waarvoor wel 10.000 liter water nodig is om hetzelfde gewicht aan katoen te maken. Ook de ecologische voetafdruk van het productieproces is veel kleiner dan die van andere kledingstoffen, aangezien er veel minder chemicaliën gebruikt worden.

Behalve het duurzame productieproces, zijn er nog meer voordelen van de stof zelf te noemen. Ten eerste is het materiaal hypoallergeen, wat het zeer geschikt maakt voor bijvoorbeeld gebruik in de medische sector, maar ook voor producten zoals linnen- en beddengoed. En ondanks het feit dat de stof gemaakt wordt van zure melk, ruikt hij heerlijk fris. Daarnaast is de stof erg zacht en voelt hij aan als zijde. De stof gaat huidirritatie tegen en is daardoor geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Vroeger was een melkbad nemen al erg populair vanwege de uitwerking die de vloeistof heeft op de huid. Melk zou de huid diep reinigen, scrubben en jong houden. Onder anderen Cleopatra en Elisabeth van Beieren, oftewel prinses Sissi, zouden liefhebbers van het melkbad zijn geweest.

Naast het feit dat het drinken van melk erg gezond is voor het menselijk lichaam, is de vloeistof een veelbelovend en natuurlijke alternatief voor synthetische vezels in de textielindustrie. Loop jij binnenkort dus in je eigen melkkleding? Anke Domaskes melkcreaties zijn verkrijgbaar onder haar eigen label Mademoiselle Chi Chi.De microbioloog is dan wel modeontwerpster geworden, toch kan ze zich door middel van haar melkkleding nog bezighouden met wetenschap en onderzoek. Kijk ook het filmpje Penn & Teller Tell A Lie: Clothes From Milk?