Hoe kiezen we het beste liedje?

Muziek en politiek zijn met elkaar verbonden. Althans, die indruk krijg je als je naar het Eurovisie Songfestival kijkt.
Leestijd 1 minuut — Di 29 mei 2012

Veel Oost-Europese landen spelen omliggende landen de hoogste puntenaantallen door terwijl wij soms niet eens op de steun van onze zuiderburen kunnen rekenen. Die voorkeur (of niet voorkeur in ons geval) voor buurlanden is onderzocht: culturele verbanden bepalen tijdens het songfestival het stemgedrag, wat zeker geldt voor bijvoorbeeld de Balkanlanden. Zo stemmen we liever voor iemand die ongeveer hetzelfde is. Echter doet een goede performance zoals de Zweden hebben neergezet ook wonderen. Misschien zou Joan Franka de lezing van Niels Aalberts (Music Management, HKU) en prof. dr. Tom ter Bogt (Algemene Sociale Wetenschappen, UU) over loopbanen in de popmuziek: Do it yourself of harde marketing? eens terug moeten kijken. Wil je meer weten over stemgedrag van kiezers? Bekijk dan de lezing van prof. dr. Mark Bovens (USBO, UU).