Gevleugelde dino's

Een dinosauriër met een gewicht van zo'n 1400 kilo, gehuld in 'kuikenachtig pluisdons'; in China is de Yutyrannus ontdekt, een nieuwe dinosaurussoort.
Leestijd 1 minuut — Ma 9 april 2012

Het is de eerste dino van zo'n groot formaat met veren en daarmee direct het grootste gevederde dier dat ooit op de aardbol heeft rondgelopen. Vliegen deed hij namelijk niet - de veren gebruikte Yutyrannus om warm te blijven. Hij leefde ongeveer 125 miljoen jaar geleden en is een voorganger van misschien wel de beroemdste dinosaurus Tyrannosaurus rex. En - minder voor de hand liggend - ook de voorganger van 'onze' vogels. Prof. Jelle Reumer noemde in zijn serie over de Evolutie van de gewervelden de vogels 'gevederde dinootjes'. De kroon op de evolutie, wat hem betreft. Een kroon waar nu ook de grote parel van de Yutyrannus op prijkt. Voor vele verhalen over dinosauriërs, het ontstaan van veren en de lange weg die de mens én de vogel hebben afgelegd, uit de oersoep naar de steden waarin we nu samen leven is de serie geheel terug te kijken.