Supersnel op je gebreide schoeisel

Waar zijn mijn schoenen gebleven!? Oh nee, ik heb ze gewoon aan. Dit kan je zomaar overkomen als je de nieuwste sportschoenen draagt van Nike.
Leestijd 2 minuten — Vr 16 maart 2012

Onlangs presenteerde Nike alle nieuwe sportspullen voor de Olympische Spelen van deze zomer op de Nike Innovation Summit.

Opvallend waren de nieuwe gebreide schoenen gemaakt met Flyknit technologie. Dit is een stevig gebreide stof die hard aanvoelt en niet meerekt. Vanuit de sportwereld kwam er de vraag om een schoen te ontwikkelen die aanvoelde als een sok maar toch ook steun geeft. Vandaar dat het schoenenmerk kwam met deze nieuwe schoen, gebruik makend van deze oude ambachtelijke breitechniek. De gebreide stof is ademend, naadloos en lichtgewicht. De schoen weegt slechts 160 gram, dit is 16 procent lichter dan de schoenen die tijdens de Olympische Spelen in Beijing gedragen werden. Dat lijkt niet veel, maar op een afstand van 42 kilometer (een marathon) bestaande uit ongeveer 40.000 stappen, scheelt dit toch zo'n 800 kilo, het gewicht van een auto. Een ander groot voordeel van de schoen is dat vorm van de voet er al in gebreid zit. Daardoor voelt hij aan als een soort tweede huid. Wellicht is het binnenkort zelfs mogelijk om je voet te scannen en op basis daarvan een perfect zittende gebreide schoen te maken.

Wesley Sneijder meets Rembrandt van Rijn
Nike let niet alleen op de wensen van sporters. Ook wordt er rekening gehouden met de natuur. Zo werd op de summit ook het nieuwe uittenue van het Nederlandse nationale voetbalteam gepresenteerd. De shirts zijn gemaakt van gerecycled polyester, gemaakt van slechts dertien petflessen. Op het label in de nek van de shirts staat Nieuwe Meesters. Dit is een hommage aan de creativiteit van de oude meesters uit de 17e eeuw zoals Rembrandt en Vermeer. Op deze manier wil Nike een brug slaan tussen de meesters van toen (achter de schildersezel) en nu (op het veld). Daarnaast moet de naam de voetballers herinneren aan hun afkomst en daarbij de nationale trots stimuleren.

Naast het feit dat de schoenen en kleding innovatief zijn, zijn ze vaak ook erg mooi. Door oude technieken nieuw leven in te blazen heeft Nike het voor elkaar gekregen nieuwe materialen en toepassingen te ontwikkelen. De producten zijn allemaal veelbelovend, maar of alle innovatie de sportprestaties van het elftal echt verbetert, valt nog te bezien. Uiteindelijk gaat het tijdens het voetbal toch om de doelpunten en niet om de schoenen van Wesley Sneijder.

Wil je meer weten over innovatie in de sport? Twee jaar geleden hield Studium Generale een lezingenreeks over wetenschap en sport. De innovaties van twee jaar geleden zijn nu misschien alweer verouderd maar toch nog steeds boeiend om terug te kijken. De lezingen van de serie Sportzomerkan je hier terugzien.