Stamcelbioloog Hans Clevers mogelijk naar KNAW

Stamcelbioloog prof. dr. Hans Clevers is voorgedragen als nieuwe president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Leestijd 1 minuut — Ma 12 maart 2012

De KNAW-leden moeten formeel nog over zijn benoeming stemmen, maar aangezien hij de enige voorgedragen kandidaat is, staat zijn benoeming als nieuwe president zo goed als vast. Clevers geniet veel aanzien in zowel binnen- als buitenland en is veelvuldig gelauwerd. Hij is bekend van het op kweek zetten van stukjes darm en maag uit volwassen stamcellen in de hoop deze in de toekomst te kunnen transplanteren, maar Clevers verwierf al eerder internationale roem door zijn ontrafeling van het moleculaire mechanisme achter darmkanker. Door een mutatie in een gen slaat de celdeling op hol waardoor er tumoren ontstaan.

Studium Generale besteedde al eerder aandacht aan dit ingewikkelde mechanisme op het Xtracksymposium Beyond the genome, waar biomedische wetenschappers dieper in gingen op de epigenetica. Kijk de lezingen terug en kom alles te weten hoe eiwitten rondom een genoom onze genexpressie kunnen beïnvloeden en hoe dit kan leiden tot ziektes zoals kanker.