Het kan vriezen, het kan dooien

Heel wat Nederlanders zullen morgen zelf de schaatsen oppakken en een toertocht op een van de vele plassen gaan schaatsen die Nederland rijk is.
Leestijd 2 minuten — Za 11 februari 2012

Want naar de Elfstedentocht kijken zit er opnieuw niet in. Dit maakte voorzitter Wieling van de Vereniging de Friesche Elfsteden woensdagavond bekend. Naarmate het kwik daalde, steeg de opwinding over een mogelijke Elfstedentocht. Helaas bleek het ijs toch te dun om een tocht te organiseren. De live-bekendmaking van dit nieuws bij De Wereld Draait Door uitzending van 8 februari maakte duidelijk welke reacties dit te weeg bracht. Bij de drie bekende schaatsers aan tafel stond het huilen hen nader dan het lachen. Televisieprogramma's, kranten en andere media brengen het nieuws in grote getale naar buiten. Het is een moment van nationale teleurstelling, aangezien we ons hebben laten meeslepen door de schaatsgekte.

In het voorjaar van 2010 organiseerde Studium Generale een lezingenreeks over de Sportzomer, waar duidelijk werd hoe belangrijk sport is in onze samenleving. In zomer 2010 treurden we nog massaal om het verlies van Nederland bij het WK Voetbal. Nu stond de hele maand januari in het teken van de Elfstedentocht. Bij de eerste graadjes onder nul wordt uitgebreid gespeculeerd over een mogelijke schaatstocht. Sport is bijna religie, zo blijkt. Het leidt tot verbroedering en saamhorigheid, ongeacht het resultaat. Sport heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Kritiek en narigheid werden even in de ijskast gezet toen de Elfsteden-mania woedde. Alleen de sceptici onder ons haalden hun schouders op en bekeken kritisch de drukte. Met de beslissing van Wieling is de rust nu wedergekeerd. De komende tijd is het desondanks mogelijk om te schaatsen: weliswaar niet bij de legendarische tocht, maar er zijn veel bevroren slootjes en meertjes waarop menigeen zijn schaatskunsten kan oefenen. Wat betreft de Elfstedentocht geldt maar een antwoord: het kan vriezen en het kan dooien. We kunnen weer duimen draaien voor volgend jaar!

Klik hier om de lezingen van Sportzomer nog eens terug te kijken over de verbroedering door sport, sport als religie, sport en techniek (over o.a. de klapschaats!) en de grenzen aan ons lichaam.