Terug naar de jaren tachtig

De jaren ’80 zijn helemaal terug en misschien nooit echt weggeweest.
Leestijd 1 minuut — Ma 16 januari 2012

Naast de bloeiende Occupy-beweging, de 'groene' scène, de wereldwijde muzikale revival van de hippe eighties lijkt ook de tijdgeest een paar stappen terug in de tijd te doen. Grote demonstraties, do it yourselfen vintage en de groeiende werkloosheid onder jongeren in veel Europese landen – de crisis van nu vertoont veel gelijkenissen met de crisis van toen. Ondergronds gaat bovengronds. Gisteren kreeg Meryl Streep een Golden Globe voor haar rol als Margaret Thatcher in de film over het bewind van de Britse premier, dat vrijwel de hele jaren '80 besloeg. Gelukkig lijken de beenwarmers, permanentjes en schoudervullingen ons tot nu toe tenminste bespaard te blijven.

Zouden de jaren tachtig van de vorige eeuw en de tijd waarin wij nu leven eigenlijk wel in één adem mogen worden genoemd? Zetten de protestanten zich vandaag de dag af tegen hetzelfde 'kwaad'? Wat is er in ons digitale tijdperk over van de idealen die zij nastreefden? Studium Generale organiseert met Underground twee lezingen en een debat over de sociaal-culturele erfenis van de jaren '80, waarin de sprekers zullen terugkijken op zichzelf in die tijd om te laten zien wat de tijdgeest met je doet.

Ook undergroundis het Huis van de Poëzie dit jaar. Op Gedichtendag is Studium Generale te vinden in deze jaarlijkse 'live poëziebloemlezing'. Luister naar rap en spoken word en dompel je onder in de straatcultuur tegen de achtergrond van de sobere jaren zeventig en tachtig.