Nano is groot op het allerkleinste niveau

De toekenning van de Nobelprijs voor de Natuurkunde aan de Nederlands-Russische André Geim, laat zien dat onderzoek op de allerkleinste schaal nog steeds hot is.
Leestijd 1 minuut — Vr 15 oktober 2010

Geim kreeg de prijs samen met de Brit Novoselov voor de ontdekking van grafeen, een ultradun koolstoflaagje van één atoom dik. Dat lijkt niet heel spectaculair, maar juist de ontwikkelingen op het gebied van de kleinste deeltjes hebben de grootste gevolgen. Grafeen is het sterkste materiaal dat tot nu toe is geïdentificeerd en opent daardoor verstrekkende mogelijkheden voor de toepassing – van een ruimtelift tot de nieuwste touchscreenapparaten. Zoals natuurkundig onderzoek op kwantumniveau zou moeten leiden tot een alomvattende Theorie van Alles, heeft een stof als grafeen toepassingen die de stoutste dromen overstijgt.

Of die toepassingen allemaal even wenselijk zijn, is natuurlijk de vraag. Op het gebied van de nanotechnologie – nog zo'n tak van wetenschap die zich op het allerkleinste niveau afspeelt – woedt die discussie al langer. Praktische toepassingen zoals zichzelf schoonwassende truien gaan hand in hand met medische vernieuwingen. Juist omdat de mogelijke toepassingen zo breed zijn en vaak (nog) onvoorstelbaar, is het belangrijk erbij stil te staan.

In samenwerking met Nanopodium en Mens in de maak, organiseert Studium Generale daarom op donderdag 21 oktober het theaterdebat Nano is groot. Op het podium van de Aula in het Academiegebouw komt de discussie over nano tot leven. Discussieer mee over gevaren en kansen, kosten en baten. Gaat nano ons leven vergemakkelijken? Brengt nano de ideale samenleving dichterbij? Acteurs gaan op improviserende wijze aan de slag met jouw ideeën.