Moeten we innovatie in de landbouw overlaten aan de markt?

14
mrt
2023

Moeten we innovatie in de landbouw overlaten aan de markt?

De toekomst van ons eten
Volgens innovatiewetenschapper dr. Koen Beumer (UU) versterken innovaties in de landbouw de mondiale ongelijkheid. Hoe kan het anders?

We innoveren erop los om efficiënter voedsel te produceren. Door genetische modificatie van landbouwgewassen brengen rijst, mais en tarwe bijvoorbeeld dubbel zoveel op dan vijftig jaar geleden. Volgens innovatiewetenschapper dr. Koen Beumer (UU) is er een keerzijde. Dit soort vernieuwende technologieën worden vrijwel altijd ontwikkeld met een verdienmodel en verspreid in een marktsysteem gericht op het Westen, waarbij er weinig oog is voor de behoeftes en initiatieven in de Global South. Zo kan innovatie ongelijkheid in de hand werken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vernieuwing in de voedselindustrie een duurzaam alternatief biedt én de wereldwijde gelijkheid bevordert?

In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development & Future Food Utrecht (UU).

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 14 maart 2023 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

De toekomst van ons eten

Klimaatverandering, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten zien hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is. Als we niet ingrijpen, dreigt een wereldwijde voedselcrisis. Hoe stoppen we die?