(Des)informatie als oorlogswapen

5
sep
2023

(Des)informatie als oorlogswapen

Oorlog en vrede
Hoe beïnvloedt desinformatie het verloop van conflicten? Met Rusland-expert Mariëlle Wijermars en mediawetenschapper Bruce Mutsvairo.

Oorlogen worden steeds meer met digitale wapens gevoerd. Naast DDoS-aanvallen en hacks, draait de online strijd vooral om het beïnvloeden van de publieke opinie. Echte informatie en nepnieuws zijn daar vaak moeilijk te onderscheiden. Hoe beïnvloedt desinformatie het verloop van conflicten? Rusland-expert dr. Mariëlle Wijermars (UM) laat zien hoe de online dynamiek van Russische desinformatie werkt en hoe Oekraïense burgers tegenmacht organiseren.

Mediawetenschapper prof. Bruce Mutsvairo (UU) onderzoekt de mondiale impact van desinformatie. Hoe veranderen nepberichten de loop van conflicten wereldwijd? En kunnen we ons hiertegen wapenen?

Sprekers

Datum & tijd
Dinsdag 5 september 2023 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Oorlog en vrede

Met de inval van Rusland in Oekraïne komt oorlog weer dichtbij. Terwijl in de kranten analisten en opiniemakers elkaar bestoken met voorspellingen over het verloop van het conflict, nemen wij in deze serie een stap terug. Van desinformatie en strijdende hackers, tot vredesonderhandelingen en wederopbouw: met wetenschappers duiden we het fenomeen oorlog.