De Duiders | Hoe eerlijk is ons vluchtelingenbeleid?

10
mei
2022

De Duiders | Hoe eerlijk is ons vluchtelingenbeleid?

De Duiders
Bestuurskundige Karin Geuijen (UU) over wat de opvang van Oekraïners ons leert over ons asielbeleid.

De oorlog in Oekraïne bracht een groep vluchtelingen in beweging die ook in Nederland wordt opgevangen. Mensen stellen hun huis open voor slaapplaatsen, gemeentes begeleiden vluchtelingen met hun tijdelijke leven hier, en bedrijven krijgen de opdracht voor banen te zorgen. Lang niet alles gaat vanzelf: de komst van Oekraïners plaatst ons voor vertrouwde vraagstukken. Hoe kun je vluchtelingen het beste opvangen? Wie mag welke status krijgen? En wat zijn de plannen op de lange termijn?

Naast de overweldigende steun van Nederlanders aan Oekraïners viel iets anders op: het verschil in enthousiasme waarmee Oekraïense vluchtelingen en die uit andere oorlogsgebieden zoals Syrië, Afghanistan en Jemen werden onthaald. Van onderdak tot werkvergunningen, ineens bleek er van alles mogelijk. Hoog tijd om de vluchtelingenpolitiek kritisch onder de loep te nemen. Wie of wat bepaalt ons asielbeleid? Hoe balanceer je tussen het beschermen van vluchtelingen en het beheersen van migratie? En hoe eerlijk is de huidige asielprocedure eigenlijk?

Op 10 mei gaan we hierover in gesprek met dr. Karin Geuijen (UU), specialist in migratiebeleid en als docent en onderzoeker verbonden aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Samen met haar onderzoeken we de gaten in ons beleid en kijken we naar hoe het beter én eerlijker kan.

---

Heb jij ook behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? In De Duiders geeft elke maand een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons dagelijks bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk?

In samenwerking met TivoliVredenburg.

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 10 mei 2022 (20:15-21:15)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

De Duiders

Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt.