De Duiders | Wat kunnen we verwachten van Facebooks metaverse?

25
nov
2021

De Duiders | Wat kunnen we verwachten van Facebooks metaverse?

De Duiders
Wetenschappers over het nieuws van de dag. Deze editie: neuropsycholoog prof. dr. Wijnand IJsselsteijn over de plannen van Mark Zuckerberg.

Wie recent zijn Instagram of Whatsapp gecheckt heeft, is misschien iets opgevallen. Facebook heet nu Meta. Deze naamsverandering is niet alleen cosmetisch, maar leidt de nieuwe ambitie van het bedrijf van Mark Zuckerberg in: het ontwikkelen van een metaverse. Een levensechte 3D virtuele omgeving waar de digitale en de echte wereld samenkomen. Waar je kan werken, spelen, winkelen, vergaderen en elkaar ontmoeten. Klinkt mooi, toch? Volgens critici is de timing verdacht. Het bedrijf ligt door de onthulling van de Facebook Files onder vuur vanwege het aanjagen van polarisering en het verspreiden van fake news. Hoe moeten we Zuckerbergs toekomstige sprookjesinternet begrijpen?

In deze editie van De Duiders spreken we met neuropsycholoog prof. dr. Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar Cognition and Affect in Human-Technology Interaction aan de TU Eindhoven. Hoe ziet hij de toekomst van virtual reality voor zich? Is Facebooks metaverse een onvermijdelijke ontwikkeling? En wat doet een virtuele omgeving met ons gedrag?

---

Heb jij ook zo’n behoefte aan goede duiding van de actualiteit? Kom dan naar De Duiders. Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk?

Het onderwerp van het interview? Net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

I.s.m. TivoliVredenburg.

Let op! Toegang tot dit event krijg je alleen via een entreeticket én een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs). Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.

Spreker

Datum & tijd
Donderdag 25 november 2021 (20:15-21:15)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

De Duiders

Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt.